Criza financiară i-a prins pe mulţi dintre noi cu casele în construcţii. Unii au avut bani să le termine, alţii şi-au permis să mai aştepte. Sunt însă români care au fost nevoiţi să-şi vândă visele începute şi neterminate, şi aceştia nu sunt puţini.

O tură cu maşina pe câmpurile din Otopeni ne-a scos în cale o sumedenie de case neterminate. Am sunat la primul număr zărit. Ne-a răspuns domnul Doru. Are o casă la roşu cu parter, etaj şi mansardă, aproximativ 300 mp.

O casă mare în care ar fi trebuit să se mute cu soţia şi cei doi băieţei, gemeni. Planul nu a ieşit însă aşa cum a dorit el, nu a vrut să ne dea prea multe explicaţii, a lăsat însă să se înţeleagă că banii sunt problema.

"O vând, nu am încotro. Numai terenul a fost 78.000 Euro. Am băgat până acum cam 120.000 Euro. O dau la 90.000. E negociabil? Mai e ceva ce nu se negociază azi?" se întreabă proprietarul.

Dacă baţi câmpurile din jurul Bucureştiului găseşti o mulţime de astfel de situaţii. Merită însă să cumperi o casă neterminată?
"O astfel de construcţie merită să fie achiziţionată în doua situaţii şi anume: când nu mai sunt terenuri disponibile în zonă şi îţi doreşti neapărat zona respectivă sau când preţul este atât de mic (în general se apropie de preţul terenului ) încât să justifice cumpărarea proprietăţii. Deci, in general preţul extrem de mic sau zona deosebit de bună sunt avantajele majore care justifică o astfel de achiziţie" este de părere Bogdan Dobriţoiu, manager General Service 2000.

"Din punctul meu de vedere, un avantaj este şi acela că nu mai trebuie să alergi după autorizaţii şi faci doar prelungire dacă nu sunt ieşite din termen" adaugă Ciprian Ana, administratorul Start Tehnologic Consult.
Sunt însă şi dezavantaje pe care ar fi bine să le puneţi în balanţă.

"În momentul în care ai luat casa repectivă ai deja un proiect făcut şi e greu să mai schimbi funcţiunile casei. Dacă fundaţia, stâlpii au fost ridicaţi pentru un anumit tip de proiect nu poţi să vii să faci un living de 40 mp, dacă iniţial în proiect era stabilit unul de 20 mp" afirmă Ciprian Ana, administratorul Start Tehnologic Consult.

Dacă sunteţi însă norocos şi aţi găsit o casă care să vă placă, iar preţul este bun, specialiştii vă recomandă să fiţi atenţi la câteva elemente.
"Cel mai înţelept lucru pe care ar trebui să-l facem înainte de achiziţie este să verificăm construcţia, proiectul, calculele de rezistenţă, avizele, procesele verbale, recepţiile intermediare, etc. alături de un arhitect şi un inginer constructor.

Aceştia sunt singurii care pot avea o părere avizată despre construcţia respectivă cu plusurile şi minusurile ei. Astfel putem îndepărta surprizele referitoare la valabilitatea avizelor de exemplu, la consturile suplimentare până în momentul finalizării lucrării şi a timpilor de execuţie, la costul utilităţilor dacă casa nu este branşată în momentul respectiv" susţine Bogdan Dobriţoiu, manager General Service 2000.

"Dacă poate vedea armăturile, e important să fie atent la felul în care sunt realizate, dacă s-a respectat proiectul. Să fie atenţi la betonul din fundaţie şi stâlpi, se poate vedea cum a fost turnat, se vede dacă s-a segregat betonul sau dacă au fost alte probleme la turnare. În rest sunt avertizările valabile pentru orice casă, zona să nu fie inundabilă, să aibă utilităţi ş.a.m.d" este de părere Ciprian Ana, administratorul Start Tehnologic Consult.

Sunt însă şi proprietari care deşi nu au avut bani să-şi termine casa, îşi permit să aştepte zile mai bune. Unul dintre ei este Cristi Stancu. Şi-a început casa acum trei ani. În 2008 a încercat să ia un credit, dar nu a reuşit să convingă banca să-i acorde împrumutul. Pe principiul încet, dar sigur a decis să meargă mai departe cu construcţia.

"Mai strâng bani, apoi mai fac ceva la casă. E acolo, nu mi-o ia nimeni. Este locul unde fug când vreau să-mi încarc bateriile. Mi-am amenajat în garaj un soi de dormitor, pot dormi acolo vara. Mi-am plantat pomi în curte, mi-am aranjat o grădiniţă. Merg des acolo cu soţia, mai facem un grătar, este un loc unde ştiu că mereu voi găsi curat şi unde nu mă deranjează nimeni. Mai am de lucru mult. Ar mai fi de băgat cam 30.000 Euro. Bine că am unde sta. Am un apartament în Bucureşti pe care dacă reuşesc să îl vând îmi termin casa" spune Cristi Stancu.

Materialele de construcţii au scăzut mult faţă de anul 2008. De aceea specialiştii în domeniu spun că este un moment bun să-ţi faci o casă sau să finisezi una deja începută, dacă bugetul vă permite.

28 July 2010