Campusurile universitare din România nu reuşesc să ţină pasul cu cele de peste hotare, nici din punct de vedere al numărului de locuri, dar nici în ceea ce priveşte condiţiile de cazare. Cum este un segment în care cererea depăşeşte cu mult oferta aproape inexistentă, dezvoltatorii imobiliari care au investit în complexurile destinate studenţilor nu se plâng de efectele crizei. IMOPEDIA.ro prezintă ce opţiuni au studenţii veniţi la studii în Bucureşti, precum şi ce buget trebuie să pregătească dacă vor să locuiască într-un cămin privat.

31199-west-gate-studios.jpgCapitala găzduieşte cel mai ridicat număr de studenţi din România, însă oferta de locuri de cazare este insuficientă – căminele universităţilor de stat pot găzdui sub un sfert din numărul total de studenţi, confirm unei analize ANOSR. Mai mult, condiţiile oferite de instituţiile de stat nu se ridică la standardele studentului din 2013. Dezvoltatorii imobiliari au sesizat oportunitatea, astfel că, în ultimii ani, campusurile private dedicate studenţilor nu mai sunt o raritate în Bucureşti. Numărul cererilor rămâne totuşi mult peste ofertă, astfel că astfel de proiecte aduc profit, indiferent de contextul economic dificil.

„Dezvoltarea unui campus privat, cu unităţi de locuit şi opţiuni pentru petrecerea timpului liber, reprezintă o foarte bună alternativă pentru ţinerii care doresc o locuinţa proprie, însă fără a renunţa la atmosfera unui campus studenţesc. Este o investiţie pe termen lung, care până în prezent s-a dovedit a fi bine gândită, având în vedere gradul de ocupare de 100% din primii patru ani de funcţionare. De asemenea, cererea tot mai mare din partea studenţilor ne-a determinat să ne extindem gradual”, declară pentru IMOPEDIA.ro Mihai Boite, Operational Manager în cadrul West Gate Studios.

RECOMANDARE: Cum discuţi cu proprietarul şi la ce trebuie să fii atent, atunci când închiriezi o locuinţă?

În general, perioada de studenţie este marcată de lipsa banilor, însă părinţii preferă să nu facă economii atunci când vine vorba de siguranţa copiilor. Condiţiile oferite de complexurile private dedicate studenţilor sunt mult superioare faţă de cele oferite de stat, dezvoltatorii asigură pază non-stop şi se asigură că regulamentul de ordine interioară este respectat cu stricteţe. Totodată, economiile faţă de închirierea unui apartament sunt simţitoare.

„Cererea pentru cămine private este mare, deoarece este altă organizare. La noi, dacă se sparge o ţeavă, este reparată imediat, curăţenia este la ea acasă, există reguli respectate de toţi locatarii, nu există bătăi, totul este monitorizat în permanenţă. Studenţii sunt susţinuţi financiar de către părinţi, de aceea aleg căminele private”, ne explică Nicolae Dumbravă, reprezentant al căminului privat Mihai Bravu.

Primul şi cel mai mare cămin studenţesc privat are peste 1.800 locatari, de diferite naţionalităţi

Inaugurat în urmă cu patru ani, West Gate Studios este primul campus studenţesc privat, ridicat în zona de vest a Capitalei. Din 2009 şi până în prezent, numărul unităţilor de locuit s-a mărit cu 60%, ajungând la 925 de garsoniere şi apartamente mobilate şi complet utilate. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 58 milioane euro, campusul incluzând şi supermarket, restaurant şi cafenea, teren de tenis, sală de fitness, precum şi sală de evenimente. În prezent, aici locuiesc aproximativ 1.800 de tineri de diferite naţionalităţi, conform reprezentanţilor complexului.

„Rata de retenţie a West Gate Studios este de 80%, acesta fiind procentul de studenţi care şi-au reînnoit în fiecare an contractele de cazare. În realitate, odată cu extinderea campusului, numărul studenţilor care şi-au prelungit şederea în West Gate Studios a crescut”, spune reprezentantul West Gate Studios.

Taxa de cazare în campusul West Gate Studios începe de la 80 de euro/loc/lună în cazul garsonierelor şi de la 160 euro/cameră/lună pentru apartamente. Garsonierele sunt de două tipuri, cu suprafaţă de 25 mp şi de 35 mp, în timp ce apartamentele au două camere şi se întind pe o suprafaţă de 70 mp.

Reputaţia căminelor, construită de recomandările studenţilor

Amplasat în sectorul 3 al Capitalei, căminul privat Mihai Bravu pune la dispoziţia studenţilor 50 locuri de cazare, într-o clădire ridicată în anul 2008. Camerele sunt cu patru sau cu şase paturi, fiind mobilate şi utilate cu tot ce este necesar. Preţul de închiriere este de 320 lei/lună/persoană, la care se adaugă plata utilităţilor, ajungând la final la 370 lei.

„Rata de ocupare este, în general, de 100%. În prezent, la noi mai există doar două locuri libere, pentru că mai pleacă unii, mai vin alţii. Dar se fac recomandări, astfel că se ocupă imediat”, adaugă reprezentantul căminului privat Mihai Bravu.

Studenţii universităţilor amplasate central au opţiuni în apropiere

Un alt complex privat dedicat studenţilor se află sectorul 2 din Bucureşti, în apropiere de Piaţa Gemeni. Aici există două imobile ridicate recent, cu peste 300 locuri de cazare: Căminul 1 a fost dat în folosinţă în anul 2008 şi are o capacitate de 70 locuri, în timp ce Căminul 2 a fost dat în folosinţă în 2009, având o capacitate de 230 locuri.

„Ocuparea unui loc se face în urma unei înscrieri şi a unui contract pe 10 sau 12 luni. Studenţii trebuie să achite o lună avans şi o lună garanţie, iar după semnarea contractului, taxa de cazare se plăteşte în fiecare lună, fiind inclus tot pachetul de utilităţi, cu excepţia serviciilor opţionale”, arată reprezentanţii cămineprivate.ro.

Studenţii pot alege între camerele cu patru sau cu şase locuri, însă preţul lunar rămâne neschimbat, de 112 euro + TVA/persoană. Unităţile sunt complet mobilate şi utilate, locatarii având inclusiv aer condiţionat pe perioada verii, în timp ce serviciile de spălătorie sunt opţionale.

Studenţii pot plăti mai puţin, dacă aleg camerele cu mai multe paturi

O altă variantă pe care o au la dispoziţie studenţii care caută un cămin privat se află în sectorul 3 al Capitalei, în cartierul Vitan. Oferta se rezumă la camere cu două şi trei paturi, complet mobilate şi utilate, însă cu bucătărie la comun (pe fiecare palier). Locatarii beneficiază încetare de serviciile unei companii de pază şi pot opta şi pentru servicii de spălătorie sau de curăţenie în cameră.

„Complexul a fost ridicat în 2007 şi oferim 300 locuri. Cererea este mare, rata de ocupare la noi este de circa 95%. Contractul se face pe o durată de 6-12 luni şi percepem o garanţie echivalentă cu chiria pe o lună, pe care o returnăm când se încheie perioada contractuală”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanţii Căminului Studenţesc nr. 1.

Pentru închirierea unei camere cu două paturi, studenţii plătesc 400 lei/lună/persoană, iar pentru o cameră cu trei paturi, preţul coboară la 350 lei/lună/persoană. La chiria lunară se mai adaugă plata utilităţilor, în valoare de circa 100 lei/lună.

CITEȘTE ȘI: Vrei să vinzi un apartament în viitorul apropiat? Află la ce se uită clientul anului 2013

 

25 July 2013