Zona Văcăreşti este una dintre privilegiatele Capitalei, unde totul este la îndemână, de la spaţii verzi, la mijloace de transport în comun şi mari centre comerciale. Chiar şi centrul oraşului este aproape. Toate aceste atuuri au calificat cartierul drept unul elitist, dar preţul locuințelor a rămas la un nivel accesibil.

23452-img_9329hdr.jpgClienţii de Văcăreşti sunt unii hotărâţi: ei ştiu exact ce valoare au proprietăţile pe care le vizează, ştiu întocmai care este suma de care dispun şi nu au niciun dubiu asupra locului în care trebuie să fie amplasată noua lor locuinţă.

„Caută, în primul rând, apartamente mari, blocuri noi şi acces uşor către mijloacele de transport, lucru pe care zona îl oferă din plin. Clienţii de Văcăreşti sunt clienţi pe care îi muţi cu greu în alte zone. Suprafeţele mari de aici, blocurile construite între anii 1984 şi 1990, accesul la mijloacele de transport în comun, parc, grădiniţe, şcoli, pieţe, toate îi fidelizează”, arată Ioana Sebe, Master Agent  al portalului www.Tineretului-Văcăreşti.ro

Cele mai vechi blocuri au fost construite exact înainte de cutremurul din 1977

Zona Văcăreşti s-a dezvoltat pe etape, motiv pentru care blocurile s-au ridicat şi cu aproape 20 de ani distanţă între ele. Totuşi, chiar şi cele mai vechi blocuri sunt catalogate drept noi, din punct de vedere al rezistenţei clădirilor în timp.

„Dacă vorbim de Calea Văcăreşti, avem două porţiuni: cea tangentă la zona Tineretului, acolo unde la stradă vorbim despre nişte blocuri din anii 1982-1984, cu 8 etaje. În spate, sunt construcții mai vechi, din 1976, iar pe porţiunea dinspre Berceni, cum se urcă, pe partea dreaptă, avem o zonă mai nouă, cu blocuri din 1984-1986. Acolo, toată zona este mai proaspătă”, arată Sorin Ioan Roşu, director general Apulum 94.

Totuşi, preţurile nu arată mari diferenţe între blocurile construite înainte de cutremur şi cele ridicate mai aproape de anii ’90.

„Preţurile sunt asemănătoare. Ce este la stradă pe Văcăreşti are avantajul că este în imobile noi, iar ceea ce este în spate pe Tineretului are avantajul numelui. Mulţi nu spun că sunt în Văcăreşti, ci în Tineretului”, continuă Sorin Ioan Roşu.

Garsonierele din Văcăreşti se vând la preţul apartamentelor cu două camere, din zone mai slab cotate

Astfel, prețul mediu pentru garsoniere se situează în marja 40.000-45.000 euro. Apartamentele cu două camere sunt scoase la vânzare cu un preț mediu între 60.000 şi 70.000 euro, în funcţie de atributele locuinţei, iar apartamentele cu trei camere pot ajunge la 90.000 sau chiar 100.000 euro. În unele cazuri, prețul este chiar mai mare de atât, dar reprezentanţii pieţei spun că este nejustificat.

„Marea majoritate a proprietarilor se interesează mult pe internet înainte să apeleze la agenţie, oamenii vor să vadă care este preţul zonei. Dar chiar şi aşa, cei mai mulţi dintre ei pun preţuri puţin exagerate pentru că zona este destul de bună şi consideră că şi preţul trebuie să fie pe măsură. În timp, îşi dau seama şi aduc prețul la nivelul real de tranzacţie”, spune Ioana Sebe.

Preţul ridicat nu reprezintă o problemă pentru clienţi, date fiind avantajele aduse de zonă

Preţurile ridicate faţă de alte cartiere nu sperie clienţii. Chiar dacă tranzacţiile au scăzut şi aici, ele au păstrat un ritm susţinut, chiar şi în perioada de criză. Cei mai mulţi dintre ei se finanţează prin credit, Prima Casă, fie credit imobiliar sau ipotecar. Cei puţini care vin cu banii cash, îi au din vânzarea vechiului apartament.

„Cine nu îşi permite Văcăreşti şi caută zonă verde, preferă să meargă în Drumul Taberei. Acolo, prețul scade puternic. De exemplu, garsonierele, în loc de 50.000 euro, ajung la 35.000-36.000 euro”, arată oficialul Apulum 94.

Pentru cei care caută construcţii noi în zonă, procesul de cumpărare devine mult mai dificil. Din cauza puţinului teren liber disponibil, s-au construit doar câteva astfel de clădiri. Dar acesta este cel mai mic impediment. Clienţii acceptă cu uşurinţă să se mute şi în blocurile vechi, în condiţii în care în zonă există metrou, tramvai, şcoli, grădiniţe, pieţe, dar şi mari centre comerciale de toate profilurile.

CITEȘTE ȘI PAID acuză: multe companii de asigurări iau banii clienţilor, apoi uită să plătească daunele


 

16 February 2012