Caldura pe datorie
Evenimentul Zilei - 19.10.2005
 

Factura, la iarna, ar putea fi mai mica decat anul trecut, in urma unei masuri a guvernului

Cei care vor sa achite facturi mai mici cu 20% la intretinere in perioada de iarna si sa plateasca, in schimb, ceva mai mult vara urmatoare vor putea opta, pana pe 20 noiembrie, pentru unul dintre cele doua tipuri de tarife care se vor aplica incepand din luna ianuarie. Conform calculelor, daca opteaza pentru tariful binom, o familie ar urma sa plateasca iarna aceasta sume cu cateva sute de mii de lei mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut, chiar daca pretul gigacaloriei creste cu 20%.

Doua variante de esalonare

In acest moment, o familie de trei persoane care locuieste in doua camere ar urma sa plateasca, in perioada de iarna, aproximativ un milion si jumatate numai pentru apa calda si caldura. Cei care doresc pot insa sa achite mai putin in perioada de iarna si sa acopere restanta vara. Ei pot alege unul dintre cele doua tipuri de tarife: cel prin care achita iarna 27% din valoarea consumata sau cel prin care se obliga sa plateasca 47%  din cat consuma in perioada rece. In bani, asta inseamna ca ei vor plati o factura mai mica cu maximum un milion si cel putin 500.000 lei pe luna.
„Creditul” din lunile de iarna urmeaza sa fie achitat esalonat in lunile de vara, cand, fata de media obisnuita, suma platita pentru apa calda si caldura creste de cel putin patru ori. Daca in iunie 2005 familia care a optat acum pentru plata a 47% a achitat in jur de 140.000 de lei vechi, in aceeasi perioada a lui 2006 va avea de plata aproape 434.000 de lei. La sfarsitul anului, cel care a ales tariful binom va beneficia insa de o reducere de 2,5% din valoarea facturilor anuale.

Conditionare de 12 luni

Cei care au ales tariful binom pentru ca e mai avantajos iarna nu vor putea sa se razgandeasca la vara. „Trecerea la tariful binom va putea fi solicitata oricand, inclusiv dupa data de 15 noiembrie, de catre orice consumator, insa noul tip de tarifare va ramane in vigoare timp de 12 luni”, a explicat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Nicolae Opris.
Familiile cu venituri mici care primesc ajutor de incalzire de la stat pot opta si ele pentru tariful binom care le permite sa esaloneze plata intretinerii.

Pretul gigacaloriei sare de milion

De la 1 noiembrie, pretul gigacaloriei va fi mai mare cu 20%. Guvernul a aprobat ieri propunerea Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), de crestere a tarifului de la 896.000 lei la 1.075.00 lei. Reprezentantii ANRE afirma ca cererea de majorare a pretului national de referinta al gigacaloriei e justificata, atata vreme cat el nu a fost modificat din vara anului trecut, desi costul materiilor prime utilizate de producatorii de energie termica a suferit cresteri semnificative. De exemplu, sustin cei de la ANRE, numai la gaze naturale pretul a crescut in perioada iulie 2004-iulie 2005 cu cu 50%.
20% va fi reducerea aproximativa a facturii, insa banii vor fi platiti ulterior, pe parcursul lunilor calde


Adriana Somasevici - Evenimentul Zilei

19 octombrie 2005