150 lei – aceasta este diferenta intre suma platita la intretinere de un bucurestean care sta si tremura intr-un apartament cu doua camere dintr-un bloc vechi si un locatar care sta in pantaloni scurti si tricou la sfarsit de toamna intr-un apartament situat intr-un complexul rezidential nou din sectorul 4. Si odata cu venirea iernii si scaderea temperaturii diferenta va creste direct propiortional.


Surpriza consta in faptul ca bucuresteanul care depinde de RADET si care sta cu gazele de la aragaz pornite sa se incalzeasca este cel care plateste mai mult.  Sa nu uitam si de apa consumata in plus asteptand sa ajunga pana la etajul lui apa calda.

Monica locuieste intr-un complex residential nou din sectorul 4 de cateva luni. Si-a pus in baie o cada uriasa pe care ii place in fiecare seara sa o umple si sa scufunde in apa cel putin jumatate de ora. In plus ii place sa aiba in casa o temperatura de peste 25 de grade. Sa nu uitam faptul ca ansamblul in care locuieste este dotat cu paza, care in principiu necesita costuri suplimentare. Femeia de servici face curatenie zilnic pe scara blocului. Gunoiul se colecteaza pe categorii, iar gradinita de langa bloc e plina de flori. Cat costa tot acest confort? In jur de 150 de lei/luna.”Cam cat costa o masa buna in oras”, spune Monica razand. Si asta in conditiile in care venitul ei net depaseste 1.500 lei si plateste tariful nesubventionat al gigacaloriei, de 318 lei.

Radu are cam acelasi salariu, deci nici el nu plateste 170 lei pentru gigacalorie, nu primeste subventie, asa cum prevad reglementarile Consiliului General al Municipiului Bucuresti. El locuieste intr-un bloc vechi din Militari, la etajul sase si plateste 300 lei intretinerea si nu are parte de niciun fel de confort.

In patru luni, poti economisi 600 de lei daca locuiesti intr-un complex rezidential nou si ai centrala proprie. Daca mai si locuiesti intr-un bloc bine izolat, economia creste si mai mult.Pretul gigacaloriei ajunge la 298 de lei in Bucuresti, subventia reducand pretul la calduracu pana la 60%. Astfel, pentru un apartament de trei camere, racordat la sistemul public, se vor plati 500 de lei pe luna, in perioada rece, si pana la 240 de lei pe luna, in vara. In cazul unei familii cu 3 membri care detine un apartament de 3 camere fara centrala dar cu contoare proprii la apa, factura ajunge la 365 de lei pe luna de iarna cu subventie si aproximativ 500 - fara. In schimb, daca are centrala, plateste sub 400 lei, arata calculele realizate de Federatia Asociatiilor de Proprietari. Sa nu uitam ca cei racordati la sistemul public platesc si pierderile din sistem, care ajung pana la 30% din totalul facturii.

Complexurile rezidentiale noi, sunt dotate in cea mai mare parte cu centrale termice individuale si sisteme de contorizare pentru tot ce inseamna utilitati.

27 October 2011