Guvernul defineşte clar termenul de condominiu şi asigură cadrul legal necesar pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari în cadrul tuturor formelor de condominii.

Cadru legal modificat pentru apartamentele noiGuvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru completarea Legii locuinţei nr. 114/1996.  Aşadar, condominiul era definit în sensul larg al termenului, fie că era cazul locuinţelor situate în clădiri-blocuri de locuinţe, fie că era cazul de locuinţe individuale situate în curţi comune sau alte forme de proprietăţi concret delimitate.

Acum, Ordonanţa de urgenţă defineşte condominiul ca fiind imobilul format din teren cu una sau mai multe construcţii, din care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmeşte o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală în parte, care poate fi reprezentată din locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.

 Potrivit ordonanţei aprobate de Guvern, constituie condominiu:

a)  un corp de clădire sau un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii de locuit multietajate, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună;

b)  un ansamblu rezidenţial format din locuinţe individuale, amplasate izolat, înşiruit sau cuplat, în care există proprietăţi comune şi proprietăţi individuale.

Această completare era necesară întrucât există foarte mulţi proprietari din ansamblurile rezidenţiale nou construite ce nu se puteau constitui în asociaţii de proprietari, instanţele nerecunoscând acest drept pe baza prevederilor legale în vigoare până la acest moment.

Imposibilitatea constituirii asociaţiilor de proprietari din anumite condominii/ansambluri rezidenţiale ducea la imposibilitatea de a se încheia contracte pentru utilităţi în ansamblurile rezidenţiale respective, şi implicit, la lipsa accesului la reţeaua de termoficare, electricitate şi apă.    

6 December 2008