Actualul guvern vrea să pună în practică ideile fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Astfel, în zonele urbane, cadastrul va fi realizat de către firme private, din fonduri proprii. Acestea vor fi alese în urma unor licitaţii publice în urma cărora vor intra în parteneriat cu statul, iar banii şi-i vor recupera exclusiv pe baza veniturilor colectate.

31003-cadastru_romania.jpgCadastrarea naţională pare să fie una dintre priorităţile actualului guvern, deşi idei şi planuri există de câţiva ani. În timp ce pentru zona rurală, au fost alocate fonduri în valoare de 500 milioane euro pentru următorii şase ani, pentru zona urbană, guvernul are alte planuri: vor fi implicate firmele private, dispuse să inveastească în acest proiect.

„E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea, îl facem noi acum, nu au fost ei în stare să îl facă, şi anume: în zona rurală, unde oamenii nu au bani să îşi facă cadastru, am pus, în programul 2014-2020, 500 milioane euro pentru ca să cadastrăm practic tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri - şi în general e vorba de firme, de investiţii imobiliare - într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică face cadastru acolo unde nu s-a făcut, şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă", a declarat pentru RTV premierul Victor Ponta.

NU RATA: Cadastrul şi întabularea, paşi şi acte necesare

  • Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a fost desemnat ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, serviciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban
  • Departamentul va achiziţiona, în numele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, serviciile de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului
  • Proiectul va fi finanţat exclusiv de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recuperarea investiţiei se va realiza exclusiv pe baza veniturilor colectate

Guvernanţii vin cu această soluţie deoarece Agenţia de Cadastru nu reuşeşte să asigure fondurile necesare pentru a finalizarea acestui proiect, după cum prevede acordul cu Banca Mondială , iar „proiectul este în pericol de a nu putea fi încheiat cu succes, cu toate consecinţele negative în plan instituţional şi operaţional ce derivă din acest fapt".

Prin acest proiect, se doreşte actualizarea bazei de date cu hărţi digitale de cadastru la nivel naţional, cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, cu descrieri detaliate ale tuturor proprietăţilor, precum şi acces public pentru obţinerea de extrase de cadastru şi carte funciară.

La începutul anului trecut, în baza unui memorandum aprobat de Guvern la vremea respectivă, MDRT căuta investitori privaţi care să se implice în realizarea cadastrului naţional şi anunţa că firmele private pot participa la acest proiect prin parteneriat public-privat. Unul dintre cele mai cunoscute nume private care anunţa că este interesat să finanţeze realizarea cadastrului general al României era compania Samsung, conform declaraţiilor de atunci ale Elenei Udrea. 

CITEȘTE ȘI România, în pas cu tehnologia: măsurătorile topo, realizate cu ajutorul unor aparate de zbor în miniatură

 

 

10 July 2013