"Cacealmaua agricola" infurie proprietarii 
Ziua - 09.08.2005
 

Sindicatul National al Taranilor si al Proprietarilor din Romania PROPACT - 2005 protesteaza cu privire la Regulamentul privind aplicarea legilor proprietatii, adoptat recent de Guvern.

Conform actului normativ, proprietarii terenurilor unde exista vii, livezi sau iazuri trebuie sa negocieze cu cei care au realizat investitii pe pamantul lor, despagubirea la o valoare de piata. In cazul in care cele doua parti nu reusesc sa "cada la pace" in aceasta perioada proprietarii de terenuri vor putea primi de la stat un alt teren sau o despagubire, formata cel mai probabil din actiuni la Fondul Proprietatea. "Proprietarii trebuie sa isi primeasca pamantul acolo unde l-au avut, asa cum atesta actele de proprietate pe care le detine. Ce sa negocieze nea Ion sau tata Rada daca in viata lor nu au negociat nici macar cu primarul, pentru ca nu erau primiti in primarie?!", a declarat Dan Draghici, presedintele Sindicatului National al Taranilor si al Proprietarilor din Romania PROPACT - 2005.
Potrivit oficialului PROPACT 2005, in acest moment sunt pe rol la Curtea Europeana a Drepturilor Omului peste 30.000 de procese privind proprietatea. El a precizat ca in multe cazuri proprietarul viei, livezii sau iazului si-a recuperat deja investitia si a realizat chiar profit, folosindu-se de un lot de pamant care nu ii apartine.
In acest caz, cel care a facut investitia nu ar trebui in nici un caz despagubit, pentru ca a obtinut profituri. Dan Draghici a apreciat ca o colaborare intre proprietarul pamantului si detinatorul investitiei ar putea fi realizata printr-un contract pe baza caruia proprietarul pamantului sa primeasca un procent din veniturile obtinute din exploatarea pamantului. "Dar proprietarul pamantului ramane proprietar si nu cel care a facut investitia", a mentionat Draghici. In opinia presedintelui PROPACT 2005 ar trebui, in plus, abrogate decretele comuniste prin care se faceau schimburi de pamant intre comune si judete. Reamintim, Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, regulamentul de aplicare a legislatiei in domeniul funciar, printr-o hotarare care reduce termenele prevazute pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a afirmat ca solicitantii trebuie sa depuna cererile de retrocedare in termen de 60 de zile de la publicarea legislatiei in domeniu. Astfel, cei indreptatiti sa primeasca suprafete de teren sau paduri se vor adresa comisiilor comunale, pana cel tarziu la 22 septembrie. Potrivit ministrului Agriculturii, regulamentul stabileste termene stricte si obligatorii pentru comisiile locale privind rezolvarea cererilor de retrocedare. (M.C.B.)


9 August 2005