Business-ul imobiliar va fi marcat de piata rezidentiala
Romania Libera - 16.01.2006
 

Pretul locuintelor va inregistra in 2006 o tendinta de crestere, la fel ca si cel al chiriilor. Pe segmentul apartamentelor si vilelor de lux, piata chiriilor nu va suferi modificari majore, in schimb pe cel al apartamentelor semicentrale si de periferie isi va mentine ritmul usor crescator din 2005.

Piata apartamentelor vechi va suferi o usoara scadere, iar cea a apartamentelor noi se va reorienta catre segmentul mediu. Piata spa-tiilor comerciale se va dinamiza, spre deosebire de cea a spatiilor industriale, care va inregistra o stabilizare a preturilor practicate in 2005 si o usoara crestere pentru spatiile finalizate in 2006-2007. Pe piata spatiilor comerciale, ten-dinta va fi de relocare in centre comerciale si de ocupare a spatiilor independente de catre furni-zorii de sevicii a caror expansiune este bazata pe cererea ridicata si oferta redusa.

1.000-1.500 euro, pretul pe metrul patrat


Inchirierea unei locuinte este considerata pentru majoritatea romanilor o solutie temporara pana la achizitionarea unei locuinte. Anul 2006 va fi un an al pietei rezidentiale, ce se va dezvolta in zone semicentrale, potrivit Ruxan-drei Cleciu, analist imobiliar, presedintele Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari (ARAI). Ofertele se adreseaza segmentului de cumparatori in asteptare si cu venituri medii. "Dezvoltatorii" de piata au autorizat deja proiectele, pentru care au achizitionat terenurile inca din 2005. Pe acest segment, standardul spatiului locativ va fi la un nivel satisfacator, dotat cu echipamente si servicii menite sa ofere o creste a confortului.

Acestea constau in paza, sisteme antiincendiu, spatii de recreere si chiar in servicii de management al proprietatii. Pretul pe metrul patrat va fi cuprins intre 1.000 si 1.500 euro, iar tendinta va fi catre apartamente si vile de dimensiuni medii. Piata chiriilor pe segmentul apartamentelor si vilelor de lux nu va suferi modificari majore in 2006, intrucat numarul construc-tiilor noi in acest domeniu este limitat.

Usoara scadere pe piata apartamentelor vechi


In 2006, piata apartamentelor vechi va suferi o usoara scadere, de circa 10-15%, iar tranzactionarea acestora nu va mai fi rapida. Aceasta piata s-a blocat din cauza preturilor nerealiste de la juma-tatea anului 2005, devenind neatractiva. Intre alte motive au fost insa si inasprirea conditiilor de acordare a creditelor si anuntarea unui numar important de proiecte rezidentiale pentru 2006, potrivit presedintei ARAI, Ruxandra Cleciu.

In privinta unei fluctuatii a preturilor, o intrare pe piata a unui numar mare de locuinte - proiectele noi - in 2006 ar putea ge-nera, teoretic, o concurenta, respectiv o scadere a preturilor. Dar, pe de alta parte, cresterea impozitarii, precum si faptul ca ne-cesarul de locuinte este departe de a acoperi cererea sunt elemente in favoarea mentinerii si chiar a cres-terii usoare a preturilor. In plus, trebuie luat in considerare si faptul ca atat materialele de constructii, cat si costurile salariale sunt in crestere si acestea vor afecta in mod direct pretul. O solutie care ar permite o dezvoltare reala a locuintelor ar fi eliminarea TVA la vanzare, este de parere presedinta ARAI.

Rodica Daniciuc - Romania Libera
 

16 ianuarie 2006