ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Bursele stimuleaza mersul afacerilor

    

Revista CAPITAL - 22. 10. 2003

    Marile firme se preocupa de formarea tinerilor manageri capabili sa le dezvolte in viitor afacerile din Romania


Raiffeisen Bank a initiat in primavara acestui an un program de stagiu pentru absolventii de facultate. Din cei 2.600 de candidati, au fost selectati opt tineri, care au toate sansele sa ajunga, in numai un an de zile, in pozitii importante de conducere in banca.

Programul "Raiffeisen Management Trainee" a inceput in primavara acestui an, prin participarea la targurile studentesti de locuri de munca, in urma carora directia de resurse umane a bancii a primit 2.600 de cereri. Jumatate dintre candidatii inscrisi in baza de date isi exprimau dorinta de a lucra in domeniul analiza de credit/analiza de risc, 35% pentru dezvoltarea de produse bancare si 20% pentru aplicatiile informatice in banci.

Din numarul total de scrisori de intentie, peste 65% au venit din partea studentilor din ultimul an de la diferite institutii de invatamant superior, majoritatea fiind insa de la ASE si Politehnica. CV-urile candidatilor mai indicau, de asemenea, un fapt important: o zecime dintre tineri beneficiasera de burse de studiu sau participari la scoli de vara in strainatate, iar aproape jumatate dintre ei vorbeau limba engleza fluent. In aceste conditii, desigur ca selectia s-a dovedit extrem de dificila, fapt pentru care s-a efectuat in mai multe etape, in care au fost evaluate in special abilitatile si potentialul managerial. In prima etapa de selectie, cele 2.600 de CV-uri au fost comparate cu un profil al candidatului ideal.

"Am cautat studenti in ultimul an de studiu, fara sa preferam o anumita specializare, fluenti cel putin in engleza si a caror activitate in timpul facultatii sa demonstreze preocuparea constanta de a face mai mult decat sa participe la cursuri si sa ia note bune la examene", explica Mihaela Gheorghe, director de resurse umane la Raiffeisen Bank.

 In etapa a doua a programului au ramas 122 de tineri, pe care specialistii directiei de resurse umane i-au intervievat direct. Interviul a testat abilitatile non-profesionale ale candidatilor: initiativa, adaptabilitatea, abilitatile de comunicare, dar si cultura generala. In urma acestei etape au fost alesi 52 de tineri, din care 48 au obtinut un punctaj foarte bun la un test de limba engleza conceput pentru un nivel avansat de cunostinte. Candidatii au sustinut apoi inca doua teste: unul de operare PC, furnizat de o companie specializata in domeniu, precum si unul de evaluare a modului de gandire si a trasaturilor comportamentale. In urma acestei noi filtrari, au ramas totusi 20 de absolventi care au intrat in ultima faza de selectie.

Etapa finala a probat capacitatea acestor tineri de a lucra in echipa, de a urmari atingerea obiectivelor in timpul si cu resursele alocate, precum si abilitatile de prezentare si potentialul de leader. In final, ei a trebuit sa argumenteze o decizie strategica pe baza unui studiu de caz, preluat din Harvard Business Review in fata unei comisii formate din directori de la Raiffeisen Bank. In urma evaluarii prezentarilor au fost alesi opt dintre cei 20 de finalisti. "Sunt sigur ca acesti tineri sunt cu adevarat exceptionali. Convingerea mea se bazeaza pe complexitatea selectiei si pe metodele moderne de evaluare, utilizate la nivel international.

Criteriile dupa care acestia au fost selectati tin mai ales de descoperirea unor abilitati manageriale, pe care, cu programele de pregatire adecvate, ii vom ajuta sa le dezvolte" - a tinut sa ne asigure Steven van Gr

22 October 2003