Cei mai mulți români sunt reticenți la investițiile pe bursă, iar acest lucru este de înțeles: tranzacțiile bursiere blochează banii pe termen lung, implică riscul de a pierde – uneori tot sau chiar mai mult, sunt accesibile doar prin intermediari și cer un proces permanent de învățare. Cu alte cuvinte, bursele sunt doar pentru cei determinați și curajoși, indiferent de pregătirea lor sau mediul social din care provin. IMOPEDIA.ro a întocmit un ghid-reper, pentru cei interesați să debuteze în acest domeniu.

38305-investitii_bursa.jpgTranzacțiile pe bursă sunt nelipsite din activitățile celor bogați, dar ele nu sunt dedicate exclusiv acestora. Și micii investitorii pot face profit pe bursă, cu un efort minim. Cel mai simplu, pentru micii investitori, este să înceapă cu bursele de valori și cele valutare. Iar pentru a intra în joc, este obligatoriu să aleagă un broker. În domeniul bursier, intermediarii nu pot fi ocoliți. Investitorii pot ajunge la emitenții de valori mobiliare doar prin intermediari. Clientul decide câtă libertate oferă brokerului, în deciziile luate.

Rolul brokerului este acela de a-i prezenta clientului în mod obiectiv toate variantele de investiție, riscurile și avantajele pentru fiecare în parte. Clientul este cel care decide, la final, ce și cât cumpără sau vinde. Singura excepție de la această regulă este contul discreționar, cel în care clientul împuternicește brokerul să ia decizii în numele lui, variantă care poate fi aleasă de începători”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Nedelcu, broker  Capital Plus Invest.

Suma minimă pentru a deschide un portofoliu bursier este de 1.000 de lei

Există o sumă minimă pe care clienții trebuie să o achite, pentru a putea începe să joace pe bursă. Aceasta poate porni de la 1.000 de lei, iar borkerul încasează un comision de tranzacționare de 1%, în general. Este important de știut că banii investiți pe bursă sunt blocați pentru perioade lungi de timp, iar profitul obținut este pe măsura analizei tehnice făcute înainte de plasament.

„Pentru a face un plasament profitabil, se ia în calcul evoluția economiei și o analiză tehnică a cotațiilor titlurilor de valoare. Există perioade în care profiturile sunt mai mari, respectiv în momente de expansiune economică. Când economia este în creștere, companiile au și ele profituri în creștere, prin urmare, acțiunile aduc câștiguri importante. Aceste perioade sunt alternate însă cu momente în care mase mari de investitori vând acțiuni în scădere, moment în care însăși economia este în pericol, cupă cum a demonstrat istoria recentă”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Eftime, director de dezvoltare Tranz Capital.

În momentele de prăbușire, clienții începători tind să se panicheze. Similar, în momentele de creștere, ei tind să se lăcomească. Un client care reușește să aibă o atitudine echilibrată față de piață, va avea întotdeauna o marjă de succes mai mare.

„Frica și lăcomia sunt două greșeli la fel de grave. Un jucător cerebral, care cunoaște piața sau care are un broker de încredere, știe să accepte faptul că uneori acțiunile trebuie vândute la un preț mai mic. Ezitările, gândul că acțiunea cumpărată se va deprecia sau ideea că, după vânzare, prețul va crește puternic, nu trebuie să existe în tiparul de gândire al investitorului pe bursă. există doar argumente pro și contra, cu asumarea totală a viitorului, oricare va fi el”, continuă brokerul Ruxandra Nedelcu.

Investițiile trebuie privite analitic, iar sentimentele trebuie reprimate de către investitor

Această detașare poate fi greu de obținut, de către începători. Remușcările sunt o reacție naturală, atunci când lucrurile nu au mers bine de la început. Dar orice început este dificil, iar stângăciile sunt inerente. Tocmai de aceea, investitorii pe bursă nu trebuie să se lase descurajați la primele eșecuri. Bursa cere o pregătire constantă, chiar și în cazul celor mai buni, iar garanția succesului nu există la niciun nivel. Tocmai de aceea, este nevoie de un plan de rezervă, care să asigure faptul că un eșec nu destabilizează viața investitorului.

„Investitorul trebuie să întocmească un buget în care să ia în calcul veniturile familiei și cheltuiele lunare, pe ultimele luni. Se mai scade o sumă de confort, bani care să rămână în gospodărie în caz de urgențe, iar suma rămasă se poate investi. Trebuie calculat de la început un nivel maxim al pierderilor care pot fi suportate, în funcție de care se stabilește structura investițiilor. Cele mai riscante investiții pot aduce cele mai mari câștiguri, dar nu toți investitorii sunt pregătiți pentru riscurile implicate”, explică Marius Eftime.

La Bursa de Valori București poate tranzacționa orice investitori, fie el român sau străin, persoană fizică sau juridică, reprezentat de o societate membră a Asociației Bursei. Este bine de știut că nu oricare dintre aceste societăți reprezintă bine interesele tuturor categoriilor de clienți. Un investitor mic ar trebui să caute companii puternic orientate către retail, în timp ce un client interesat de investiții cu caracter speculativ trebuie să apeleze la companii care îi pot oferi acces la informații și analize complete, precum și posibilitatea de a tranzacționa rapid.

CITEȘTE ȘI:

5 October 2015