Trendul negativ al pieţei imobiliare bulgare va continua cel puţin până în trimestrul trei al acestui an, se arată într-un raport de piaţă al agenţiei imobiliare Foros.

sursa:capital.roDin cauza instabilităţii economice din Bulgaria analiştii nu vad semne de remediere a climatului de investiţii, în timp ce preţurile scad, cererea este redusă, vânzările la fel, lipsa investitorilor străini şi finanţările limitate acordate de bănci se aşteaptă să continue cel puţin până la mijlocul lui 2010.

Potrivit raportului, singura schimbare ce va fi sesizată este că în primele trei trimestre ale anului, stocul de unităţi rezidenţiale noi va continua să scadă, conducând la o dezechilibrare a balanţei dintre cerere şi ofertă. Anul trecut, în marile oraşe bulgare, vânzările de case au scăzut în medie cu 39%, dar în prezent oferta este încă mai mare decât cererea de pe piaţă.

Vânzările vor scădea cu 10-13%

Autorii studiului se aşteaptă ca din trimestrul trei să apară noi proiecte rezidenţiale care să revitalizeze piaţa imobiliară. Numărul vânzărilor ce se vor finaliza în prima jumătate a anului 2010 se aşteaptă să scadă cu 10-13% în comparaţie cu perioada similară de anul trecut, când au fost încheiate 87.459 de tranzacţii.

De asemenea, preţurile de vânzare şi de închiriere se aşteaptă să mai scadă, pe parcursul primelor şase luni ale anului, cu circa 10% în unele zone ale ţării. Anul trecut, circa 92% din tranzacţiile imobiliare au fost încheiate de bulgari, urmaţi de ruşi şi cetăţeni ai fostelor ţări sovietice.

 

La sfârşitul celui de-al treila trimestru din 2009, veniturile încasate de la investitori imobiliari străini au fost de 433 mil. euro, în comparaţie cu 1,081 mld. euro în 2008.

Sursa

13 January 2010