Nu cu mult timp în urmă, românii se înghesuiau să îşi cumpere un apartament de vacanţă pe litoralul bulgăresc, iar ruşii şi britanicii deţineau vile luxoase şi bucăţi de staţiuni din Bulgaria. Odată cu recesiunea economică, lucrurile s-au schimbat. O insulă bulgărească este scoasă la vânzare de doi ani, fără a-şi găsi un proprietar.

21579-18401_3.jpgLa începutul anului 2009, compania Bulgarian Properties publica o ofertă de vânzare a unei insule bulgăreşti de pe Dunăre. Poziţionată la o distanţă de doar 50 m de ţărmul bulgăresc al Dunării, între Vidin şi Simeonovo, insula părea alegerea perfectă pentru cei care doreau un colţ de linişte. Mai ales că preţul era de doar 2 euro/mp.

Suprafaţa totală a insulei depăşeşte 70.000 mp, dar este împărţită în mai multe loturi de teren, care aparţin de satul Jeglitsa, de lângă Vidin, conform informaţiilor Bulgarian Properties. Loturile sunt, deocamdată, agricole, dar compania imobiliară informează în anunţ că procedura de trecere în intravilan este uşoară şi are un cost de doar 1,5 euro/mp. Aşadar, pentru cei interesaţi să construiască în zonă, preţul aproape că se dubla. Astfel că, până la sfârşitul anului, compania imobiliară anunţa o reducere a preţului de 25%. Nu după mult timp, erau publicate suprafaţa şi preţul loturilor, cele cu o suprafaţă de 2.500 mp şi 4.000 mp fiind anunţate ca vândute.

Cât costă loturile?

• 5.000 mp - 7.500 euro
• 8.000 mp - 12.000 euro
• 10.050 mp - 15.075 euro
• 12.001 mp - 18.002 euro

„Anumite loturi de teren de pe insulă, pretabilă pentru turism sau case de vacanţă, au fost deja vândute unor cetăţeni polonezi şi britanici. Terenurile au fost, până acum, cumpărate ca investiţii, în vederea vânzării după creşterea preţurilor", declară Polina Stoikova, directorul Bulgarian Properties, citat de publicaţia Novinite.

Preţul insulelor greceşti nu a scăzut cu mai mult de 15%

Grecia este o altă ţară europeană în care se pot achiziţiona insule. În ultima perioadă, proprietăţile greceşti au redevenit interesante pentru bogătaşii lumii, datorită scăderii preţurilor imobiliare. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat reduceri dramatice, ci de doar 10-15%, deoarece proprietarii greci îşi permit să le mai păstreze, adaugă reprezentantul Bulgarian Properties.

Consultanţii imobiliari atrag atenţia că există anumite criterii de care trebuie ţinut cont la achiziţia unei insule, care nu sunt similare cu cele ale unui teren obişnuit - infrastructura, accesibilitatea terenului, precum şi înălţimea faţă de nivelul mării, având în vedere procesul de încălzire globală.

CITEȘTE ȘI India continuă să uimească o lume întreagă cu boom-ul imobiliar


19 October 2011