Garsoniere de la 21.000 de euro, apartamente de doua camere de la 40.000 de euro, piata bulgareasca este tare atragatoare. Atentie insa, terenurile nu pot fi cumparate de catre straini – inclusiv romani, decat daca isi infiinteaza firme acolo.

 MARIA SEDER NEDA

 Cine nu isi aminteste de parfumul bulgaresc de trandafiri, care se vindea pe sub mana pe vremea comunismului?! Astazi, romanii trec des frontiera in Bulgaria, nu doar pentru parfum, ci pentru a-si petrece concediile si a investi in casele de pe litoralul vecinilor. Bulgarii vin in intampinarea acestei cereri si adapteaza materialele promotionale special pentru clientii romani. Le scriu in limba noastra, cu prezentarea unor avantaje specifice, precum distanta mica de Romania, facilitatile ansamblurilor si scoaterea in evidenta a infrastructurii turistice a statiunilor lor, mult superioara celor din Romania.

 „La doar 60 km de granita cu Romania”, incep prezentarile in limba romana pentru ansamblurile din Balcic, oras situat pe malul Marii Negre. Exista chiar proiecte mai apropiate, in Kaliakra, la 40 km. Aceasta este o zona salbatica, care acum se amenajeaza, unde preturile la apartamentele in constructie sunt si ele promotionale. La o distanta putin mai mare – 80-90 km pe teritoriu bulgaresc – se gasesc statiunile Nisipurile de Aur si Sunny Beach, renumite pentru hotelurile de lux – de patru si de cinci stele – si mai nou, pentru apartamentele cu finisaje de acelasi nivel. Acestea se inchiriaza turistilor pe saptamana, la preturi foarte apropiate de cele ale hotelurilor din zona: 300-350 euro. Preturile de achizitie sunt mai mici decat cele ale apartamentelor similare din Romania: sub 1.000 euro/mp, in unele cazuri existand garsoniere cu preturi sub 30.000 euro, dar cu suprafete construite de peste 40 mp.

CEREREA A „INFLORIT”

Cererea din Romania a explodat, deoarece, la preturi de la 1,5 si pana la 4 ori mai mici, decat pe litoralul romanesc, romanii pot cumpara acum apartamente noi de lux,  pe un litoral mult mai
curat, mai luxos si cu sezon estival mai lung decat pe litoralul romanesc”, completeaza Andrei Muresan.

Anul trecut, primii cumparatori romani care isi indreptau atentia spre Bulgaria se orientau spre cele mai ieftine oferte: garsonierele care aveau preturile de la 17.000 euro. Intre timp, preturile au mai crescut putin. Dar in aceeasi masura a crescut si increderea investitorilor romani in imobiliarele vecinilor si vor mai mult.

„Firmele bulgaresti se pregatesc sa etaleze aceste oferte la targurile imobiliare din Bucuresti din aceasta toamna. Si nu doar romanii sunt interesati de apartamentele bulgaresti. Pana acum, predominau englezii, irlandezii si scandinavii, dar din acest an au aparut si investitorii rusi. Valul nou de cumparatori rusi sunt motivati de dorinta de a avea rezidenta in Uniunea Europeana si faptul ca se simt in Bulgaria ca "acasa" (majoritatea persoanelor de peste 35 de ani din Bulgaria vorbesc fluent si limba rusa).

UN PRODUS DIFERIT FATA DE ROMANIA – BLOCUL TIP HOTEL

In Bulgaria, in marile statiuni, se vand camere si apartamente in cladiri tip hotel, care beneficiaza de paza privata si de facilitati specifice unui hotel de lux. Aceste „camere” sunt insa cu suprafete generoase (intre 39 si 50 mp), cu terase, bucatarii utilate, uneori chiar mobilate, la preturi pornind de la circa 21.000 de euro. La parter, au restaurante sau centre de petrecere a timpului liber date in administrare diferitelor firme.

Procedurile de cumparare a unei proprietati

„In Bulgaria, orice strain/roman poate cumpara apartamente cate doreste pe persoana fizica si va detine cota parte indiviza din spatiile comune ale cladirii, precum si
drepturile de constructie aferente acestei cote. Drepturile sunt pentru totdeauna si drepturile de proprietate, posesiune, folosinta si vanzare. Acestea sunt totale si garantate de Uniunea Europeana, a carei tara membra este si Bulgaria”, declara Andrei Muresan. Atentie insa, vei fi proprietar pe constructie, dar pentru teren trebuie urmarita alta procedura.

“Pentru a cumpara un teren, la fel ca si in Romania si in orice alta tara din
Estul Europei, trebuie desigur infiintata o firma a carei unic administrator sunteti, si prin intermediul careia detineti terenul; este o formalitate”, mai adauga Andrei Muresan. O procedura similara era in vigoare si in Romania si se aplica numai cumparatorilor straini. Acestia au fost loviti insa la un moment dat de taxele pe cladiri, mult mai mari – in unele cazuri si de peste 20 ori – fata de acelasi tip de proprietate, detinuta insa de o persoana fizica. In plus, in legislatia romaneasca noua, orice firma – inclusiv cu capital strain, trebuie ca la fiecare trei ani sa isi reevalueze proprietatile, iar in cazul in care nu o face, i se aplica un impozit de 10% din valoarea ei pe an, un impozit extrem de mare.
Pasii si costurile la cumpararea imbilului prin firma

Taxa pentru inregistrarea unei firme: 500 euro.
Capital minimum subscris: 2.570 euro – este obligatorie depozitarea acestuia in contul companiei si in principiu se foloseste ca o parte din suma pentru dobandirea definitiva a proprietatii, si valoarea ei se scade din pretul final.
O taxa de 3% din valoarea imobilului, pentru transferul proprietatii – platita de cumparator catre notariat in momentul incheierii tranzactiei. Suma aceasta de 3% se plateste pentru fiecare proprietate, independent daca are sau nu pamant alaturat, si independent daca proprietatea se cumpara de la o persoana juridica sau fizica. Toate taxele sunt supuse la schimbare dupa hotararile Legislatiei Bulgare, cu examinarea cerintelor noi pentru tara noastra ca membra UE.
Daca cumparati doar un apartament si vreti sa renuntati la cota parte de teren, puteti sa-l dobanditi ca o persoana fizica.

Pasii si costurile la cumpararea imbilului prin firma

  1. Taxa pentru inregistrarea unei firme: 500 euro.
  2. Capital minimum subscris: 2.570 euro – este obligatorie depozitarea acestuia in contul companiei si in principiu se foloseste ca o parte din suma pentru dobandirea definitiva a proprietatii, si valoarea ei se scade din pretul final.
  3. O taxa de 3% din valoarea imobilului, pentru transferul proprietatii – platita de cumparator catre notariat in momentul incheierii tranzactiei. Suma aceasta de 3% se plateste pentru fiecare proprietate, independent daca are sau nu pamant alaturat, si independent daca proprietatea se cumpara de la o persoana juridica sau fizica. Toate taxele sunt supuse la schimbare dupa hotararile Legislatiei Bulgare, cu examinarea cerintelor noi pentru tara noastra ca membra UE.
    Daca cumparati doar un apartament si vreti sa renuntati la cota parte de teren, puteti sa-l dobanditi ca o persoana fizica.

 AVANTAJELE sI DEZAVANTAJELE CUMPARARII IN VECINI

  1. AVANTAJE:

·         Apropierea litoralului bulagresc de Romania.

·         Preturile mult mai mici decat in Romania.

·         Gradul mai mare de atractivitate a pietei imobiliare – astfel apartamentele pot fi mai usor revandute decat in Romania, cu un profit intre 15% si 45%, din faza de off-plan pana la darea in folosinta.

·         Se inchiriaza mai usor in regim hotelier (la cate 300-450 euro/saptamana); se estimeaza ca vin peste 4,5 milioane de turisti straini in fiecare sezon in Bulgaria.

·         Serviciile turistice sunt de calitate, la fel si infrastructura turistica.

  1. DEZAVANTAJE
    • Actele de proprietate si toate documentele sunt intr-o limba straina, care foloseste literele chirilice – proprietarul strain va avea nevoie intotdeauna de un consultant local de incredere.
    • Taxele si impozitele, precum si regulile locale sunt schimbatoare, la fel ca in Romania si in toate tarile care abia au intrat in UE.
    • Coruptia este mare.
    • Imposibilitatea de a cumpara terenul pe persoana fizica de catre un strain.

 

ZONE IMOBILIARE „HOT”

 Sunny Beach si Nisipurile de Aur: Atuul celor doua statiuni-vedeta este plaja de 9 km, recunoscuta la nivel european pentru calitate – in Sunny Beach plaja detine standardul "EU Blue Flag", avand peste 60 mlatime si nisip foarte fin, fiind dotata si cu absolut tot ce este legat de "Fun Infrastructure": terenuri de volei, terenuri de tenis, trei aqua-parkuri, schi nautic, iahting, golf, scufundari, parasutism, echitatie, cluburi de noapte, peste 250 de hoteluri si restaurante etc.

Sunny Beach se afla la doar trei-patru ore distanta de Bucuresti, fiind deservita de cele mai mari agentii de turism din Europa:  World of TUI, Neckerman, First  Choice, Balkan Holidays, care aduc anual 3,5 milioane de turisti vestici in Sunny Beach.

In schimb, statiunea Nisipurile de Aur, pe langa toate facilitatile de mai sus, mai  beneficiaza de ape termale, fapt pentru care majoritatea hotelurilor de patru si de cinci stele de aici au piscine speciale, unde se poate face astfel tratament si centre SPA, de tratament si infrumusetare. Chiar si complexurile rezidentiale noi au amenajate astfel de piscine cu ape curative si centre SPA. Statiunea Nisipurile de Aur are in afara de plaja si un cadru montan, protejat, fiind situata intr-un parc natural cu specii de pasari protejate si cu o flora deosebita.

 La 3 km de Sunny Beach se gaseste statiunea Nessebar, cel mai vechi port de pe peninsula balcanica, datand din  Era Bizantina. Insula veche a Nessebarului este un loc extrem de exotic si atragator, cu un farmec aparte si face parte din patrimoniul mondial UNESCO (sursa: Bulgaria Invest).

 Balcicul este un oras situat la 60 km de Vama Veche – Romania, pe malul Marii Negre. Intre anii 1913 – 1940 a apartinut teritoriului Romaniei, in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial (iunie-august 1913). In 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, au revenit Bulgariei. Intre timp, a fost considerat resedinta regala. In aceasta perioada, aici, Regina Maria a Romaniei a construit un frumos castel, pe un domeniu amenjat ca o imensa gradina botanica. si astazi, bulgarii propaga legenda vietii romantate a Reginei Maria a Romaniei, numerosii vizitatori ai castelului si ai gradinii botanici fiind incantati de romantismul ei. Au fost pastrate integral straturile de flori  si foisoarele imbracate de trandafiri, aranjate de regina in urma cu peste 80 ani, lacurile de nuferi, camerele castelului construit intr-un stil propriu – o imbinare intre trei stiluri – maur, bulgaresc traditional si bizantin.
Balcicul era iubit in perioada interbelica de artistii romani – pictori sau scriitori, care erau incurajati de coroana romaneasca sa-si construiasca case aici (terenul le era donat). Astazi, orasul este o imbinare intre case vechi si ansambluri noi de locuinte, iar faleza de la marginea marii este plina de terase unde se servesc specialitati de peste si de fructe de mare, la preturi mult mai mici decat in Romania.

„In general, de la stadiu de constructie si pana la finalizarea completa, pretul creste cu aproximativ 45%”,

Andrei Muresan,

Director Executiv, Bulgaria Invest.

Sursa

6 August 2008