Real, Metro şi Decathlon au finalizat deja proiecte de 200 milioane de euro. Ştefan Dumitrascu (arhitect): În următorii 2-3 ani se vor investi încă 500 mil. euro.

22712-146616maxim.jpgZona Bulevardului Theodor Pallady din Bucureşti a început să devină un punct tot mai fierbinte pe harta investitorilor de retail, unde s-au ridicat deja magazine de câteva sute de milioane de euro, iar până în 2015 ar putea atrage şi alte investiţii chiar mai importante.

Această zonă va atrage în următorii doi ani investiţii de peste 500 de milioane de euro, în special în retail şi în domeniul auto, este de părere Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Sectorului 3 din Capitală. "Acolo, în 2-3 ani, se vor mai investi cel puţin 500 de milioane de euro. Vorbesc de investiţii care vor fi făcute în mod cert, în principal pe zona de retail, adică magazine de mare suprafaţă, dar se vor deschide şi reprezentanţe auto şi magazine de piese auto. Cred că vor apărea şi hoteluri", a spus Dumitraşcu, citat de Mediafax.

Acesta apreciază că investiţiile deja finalizate în zona Theodor Pallady, printre care se numără şi cele în magazinele Real, Metro şi Decathlon, depăşesc 200 de milioane de euro.

De asemenea reţeaua franceză de hipermarketuri Leclerc se pregăteşte să intrea anul viitor pe piaţa românească, primul magazin urmând să fie construit pe fosta platformă a producătorului de substanţe chimice Chimopar din Bulevardul Theodor Pallady din Bucureşti, cumpărată în acest an de firma cipriotă Meveco Holding.

30 de hectare de teren aşteaptă să fie cumpărate de investitori

Potrivit oficialului Primăriei Sectorului 3 în această zonă se află suprafeţe mari de teren care pot fi valorificate de investitori. "Sunt suprafeţe de teren disponibile care însumează peste 30 de hectare de teren, şi vorbim doar de loturi mari, cumulate prin achiziţie de proprietăţi. Politica de achiziţii de terenuri în zonă este foarte vivace. Sunt fonduri de investiţii şi firme foarte active în zona aceea. Este o zonă care din punctul de vedere al utilităţilor urbane nu prea necesită mari investiţii. Este foarte atractivă şi datorită faptului că şi preţul terenului este mic faţă de nordul Capitalei. La suprafeţe mari se ajunge la sub 50 de euro metrul pătrat", a mai spus Dumitraşcu.

Arhitectul spune că şi grupul grecesc Yioula Glassworks, proprietarul producătorului de ambalaje din sticlă Stirom Bucureşti, vrea să dezvolte un proiect pe terenul fabricii. "Mai este şi Stirom, fabrica de sticlă de pe Theodor Pallady. Şi ei vor să dezvolte ceva acolo, pentru că este contraproductiv ca fabrica să funcţioneze în intravilanul Bucureştiului", a adăugat Ştefan Dumitraşcu.

Pe aproape 15% din suprafaţa Bucureştiului se pot face construcţii noi

Aproximativ 15% din suprafaţa Capitalei este disponibilă pentru construcţii noi şi poate "primi" sute de mii de apartamente, a mai spus Ştefan Dumitraşcu. "Există foarte mult spaţiu de construit în Bucureşti. Mai mult de 30% din suprafaţa Bucureştiului poate primi investiţii noi. Sunt peste 6.000 de hectare de teren pe care se poate construi", a spus Dumitraşcu.

Arhitectul Ştefan Dumitraşcu a mai spus că, respectând legislaţia privind urbanismul, din cele 6.000 de hectare disponibile rămân peste 3.000 de hectare de teren pe care se poate construi în Capitală. "Bucureştiul are un deficit de circa 100.000 de locuinţe, iar pe cele 3.000 de hectare disponibile ar avea loc sute de mii de locuinţe. Noi suntem mult sub media europeană şi în ceea ce priveşte spaţiile hoteliere, spaţiile de birouri sau spaţiile de retail", a adăugat arhitectul. Suprafaţa Capitalei este de 228 kilometri pătraţi, adică 22.800 hectare.


Sursa

20 December 2011