Propria locuință a fost un vis dintotdeauna – dar acum, că ai ajuns să ți-l îndeplinești, observi cu tristețe că îți „mănâncă” mare parte din buget. Efortul financiar inițial, se prelungește la infinit: după plata avansului și a comisioanelor necesare pentru încheierea actelor, după încheierea procesului specific unei tranzacții imobiliare, descoperi că urmează numeroase alte cheltuieli. Dacă nu ești cumpătat, casa visurilor îți poate atrage falimentul!

40854-achizite_casa_finante.jpgVisul de a avea propria locuință se poate transforma într-un coșmar. Cumpărarea unei locuințe necesită un buget însemnat, însă lucrurile nu se încheie odată cu semnarea contractului: mobilarea, micile reparații, renovarea, menținerea și poate revânzarea proprietății, toate acestea sunt operațiuni ce se pot dovedi costisitoare. Încă de la început, ia în calcul toate costurile pe termen lung, după care încearcă să le ții în frâu.

„Întinde-te cât ți-e plapuma”, un proverb aplicabil și în piața imobiliară

Cu cât este mai mare prețul de vânzare, cu atât este mai impresionantă proprietatea – aceasta pare să fie una dintre regulile imobiliare nescrise. Locuințe frumoase sunt multe, însă fiecare client ar trebui să își propună un buget pe care să îl și respecte. Orice client poate fi tentat să-și extindă bugetul, mai ales când e vorba de „doar” câteva procente, efort ce pare să merite pentru achiziția unei locuințe mai mari, mai frumoase, mai atractive. Însă specialiștii subliniază că această greșeală se va reflecta ulterior și în alte cheltuieli, de la impozite și asigurări, până la reparații și factură la întreținere. Iar aceste costuri, adăugate la o rată măricică, pot deveni sufocante, mai ales în contextul în care niciuna nu scade, de-a lungul timpului.

„Clienții trebuie să își evalueze atent puterile financiare, să analizeze cât pot și vor să inveastească, după care să îi comunice sincer aceste informații consultantului imobiliar. La rândul lui, acesta trebuie să fie onest și să nu le arate proprietăți care le depășesc bugetul, nici măcar cu două mii de euro. E în firea umană să ne placă ce e mai frumos, dar ajungem să facem sacrificii inutile, care ne pot limita confortul financiar ulterior”, sfătuiește brokerul britanic Alan Coulson.

Casa nu trebuie să fie ce mai importantă investiție

Prăbușirea pieței imobiliare a ridicat semne de întrebare cu privire la teoria potrivit căreia oricine își poate construi o mică avere, numai devenind proprietar. Riscurile au crescut, vremurile în care prețul proprietăților nu făcea decât să crească sunt demult apuse. Experții atenționează că numai un cumpărător priceput și atent poate realiza o investiție prin achiziția unui apartament ce-i va deveni cămin.

„Sigur că o casă este o parte a portofoliului de investiții, însă nu ar trebui să fie principala investiție, nu ar trebui să înghită cea mai mare parte a capitalului. Mulți continuă să creadă cu tărie că achiziția unei locuințe este modalitatea supremă de a-și arăta statutul, de a demonstra că sunt stabili din punct de vedere financiar. Însă în ziua de astăzi, lucrurile nu se mai traduc la fel, mai ales în cazul tinerilor, care aleg să facă alte lucruri cu banii”, explică Jerry Basford, expert în finanțe. 

Achiziția propriei locuințe nu este o idee bună pentru oricine. Un tânăr aflat la începutul carierei, care dorește să exploreze posibilitățile oferite de companie în diverse orașe europene, ar putea să nu rămână în același loc o perioadă îndelungată, astfel încât să-și poată recupera investiția. Costul și timpul, dar mai ales energia pe care le implică tranzacționarea unei proprietăți se pot dovedi nerentabile pe termen scurt. Mai mult, în ciuda salariilor mari din anumite domenii, contractarea unui credit imobiliar poate fi o decizie neinspirată, chiar și într-o piață imobiliară stabilă.

Neglijarea micilor reparații la timpul potrivit duce la cheltuirea unor sume mai mari

Întreținerea inadecvată a locuinței este una dintre cele mai mari greșeli pe care o fac proprietarii. Micile reparații necostisitoare nu sunt făcute la timpul lor, iar fisurile se adâncesc, problemele se adună, până când este necesară o sumă mare pentru renovări serioase. De la lipsa mentenanței aparatului de aer condiționat, până la zugrăvirea regulată sau reparația unui robinet ce picură – orice proprietate are nevoie de lucrări de întreținere și îngrijire, majoritatea aducând economii pe termen lung.

„Dacă nu ai grijă să cureți regulat filtrele aparatului de aer condiționat, ajungi să îl schimbi cu totul după câțiva ani, deși are o viață mai îndelungată. Dacă nu repari robinetul care picură, risipești metri cubi de apă. Dacă stai cu un sistem electric învechit, ajungi să ai probleme cu aparatura. Și tot așa. La urma urmei, toate acestea se traduc în bani”, subliniază Cristian Lovin, administrator Home Maintenance Bucharest.

Nu în ultimul rând, specialiștii ne sfătuiesc să nu neglijăm obținerea autorizațiilor necesare și colaborarea cu profesioniști, pentru orice modificare. Executarea unor lucrări fără aprobare pare să fie calea cea mai ușoară și mai ieftină, însă amenzile sunt usturătoare, iar dărâmarea și refacerea autorizată necesită un alt buget. De asemenea, lucrările executate de un meșter neexperimentat par să coste mult mai puțin, însă nu au aceeași calitate, ceea ce se poate dovedi din nou costisitor, pe termen lung.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

8 September 2016