Budapesta este una dintre cele mai animate capitale din Europa Centrală, oraş care are multe de oferit locuitorilor săi. Cu arhitectură deosebită, zone comerciale bine dezvoltate şi viaţă de noapte atractivă, Budapesta este o alegere bună atât pentru turişti, cât şi pentru cei care doresc să-şi schimbe căminul pe o perioadă nedefinită.

BudapestaBudapesta este formată din două zone principale, care de fapt erau separate până acum mai puţin de 150 de ani. Buda şi Pesta sunt despărţite de Dunăre şi chiar dacă fiecare este o parte importantă din întregul numit Budapesta, sunt zone individuale şi destul de diferite, legate de o serie de poduri. Construcţia acestora a fost atribuită celor mai mari arhitecţi ai vremurilor, astfel că a rezultat o reţea considerată a fi minune arhitecturală, motiv pentru care Budapesta a fost inclusă în patrimoniul UNESCO încă din anii '70.

Cele două zone sunt fragmentate în 23 de districte, numerotate cu cifre romane, fiecare fiind, la rândul său, împărţit în micuţe cartiere. Buda găzduieşte şase districte, Pesta deţine 16, iar ultimul este în Insula Csepel - cea mai mare insulă de pe Dunăre. Pe malurile vestice ale Dunării este Buda, cămin al multor simboluri maghiare: dealul Gellert, Castelul Buda sau dealurile Buda, care au propria cale ferată, turn de observaţie şi telescaun. Pe partea estică a Dunării este Pesta, partea care deţine numeroase atracţii turistice.

Budapesta este un oraş relativ scump, comparativ cu restul Europei Centrale, dar preţul proprietăţilor imobiliare este în continuare mai scăzut decât în Occident. De menţionat este că Budapesta se întinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci ori mai mare decât Parisul, astfel că preţul locuinţelor variază considerabil de la o zonă la alta.

Locuinţele cu preţ ridicat sunt în cartierele selecte din Buda

În Pesta se găsesc studio-uri şi apartamente cu un singur dormitor la un preţ accesibil, pe când în Buda, costul acestora este simţitor mai mare.

Preţul mediu al unui apartament din Budapesta:
• Central - 1.200 euro/mp
• Semicentral - 1.000 euro/mp
Sursa: Numbeo Cost of Living

Este permis cetăţenilor străini să achiziţioneze imobile în Budapesta, dar există câteva restricţii în ceea ce priveşte zonele. Aşa că este recomandat ca cei interesaţi să apeleze la serviciile unei agenţii care îi poate oferi sfaturi în ceea ce priveşte actele sau legile în vigoare.

Un cetăţean străin nu are voie să deţină decât o singură locuinţă în Budapesta, regulă care nu se aplică şi în cazul companiilor care au un sediu în oraş, chiar dacă acestea sunt deţinute de o persoană străină. Este nevoie de achiziţia unui permis pentru a cumpăra o locuinţă, deşi este de aşteptat ca în următorii ani această lege să devină mai relaxată în cazul cetăţenilor europeni. În orice caz, pentru investitori este mai avantajos să îşi facă firmă pentru a deţine legal mai mult de o proprietate.


Pentru perioade de şedere îndelungate este recomandată închirierea unui apartament

În centrul oraşului, precum şi pe dealurile Buda, există o ofertă bogată de apartamente mobilate, cu diferite servicii incluse în preţ. Aceste locuinţe sunt atractive pentru turiştii care vin pentru o perioadă mai lungă, precum şi pentru cei care sunt aduşi aici de locul de muncă.

Preţ mediu de închiriere:
• Apartament cu un dormitor - central: 280 euro/luna, semicentral: 180 euro/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 410 euro/luna; semicentral: 350 euro/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Este de aşteptat ca un apartament cu servicii incluse să aibă un preţ de închiriere de două-trei ori mai mare decât un studio standard. O locuinţă de lux, cu două sau trei dormitoare şi un living spaţios, costă cu aproximativ 20% mai puţin decât o cameră la un hotel de cinci stele. Atâta vreme cât perioada de şedere este mai mare de o lună de zile, o unitate locativă de acest tip poate economisi mulţi bani din buzunarul clientului.

CITEŞTE ŞI Budapesta: ce să vizitezi şi cât te costă o vacanţă?

20 August 2011