Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, democrat-liberalul Daniel Buda, a dat asigurări că în câteva săptămâni va fi finalizată legea care stabileşte ca la nivel naţional cadastrarea terenurilor să se facă gratuit de către stat, actul normativ urmând să aducă beneficii pe termen lung.

17123-teren_02888500.jpgDaniel Buda a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o astfel de lege, deoarece statul este interesat să aibă "o oglindă fidelă" a realităţilor din teren, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cadastrarea gratuită este o provocare pentru PDL. Sunt probleme cu identificarea terenurilor sau cu stabilirea exactă a limitelor administrative între judeţe. Ne dorim ca statul să facă această cadastrare la nivel naţional în mod gratuit pentru cetăţeni, deoarece este interesat să aibă o oglindă fidelă a realităţilor din teren. Dacă ştii cine este proprietarul, ştii pe cine să impozitezi. Este important şi pentru investitorii care vin în România să ştie cine sunt proprietarii terenurilor. Sunt elemente care vin în sprijinul statului, iar statul este interesat să sprijine această activitate. Proiectul de lege va fi finalizat în maxim trei săptămâni", a spus Daniel Buda.

Potrivit acestuia, proiectul prevede ca statul şi Guvernul "să ofere sumele necesare şi suficiente pentru a fi făcută cadastrarea gratuită la nivel naţional".

"Va fi o cheltuială pentru stat, dar beneficiile pe termen lung vor fi mai mari", a afirmat Buda.

El a precizat că, tot în următoarea perioadă, va fi finalizată şi reglementarea profesiei de geodez.

"Tot în termen de trei săptămâni va fi reglementată şi profesia de geodez, care va intra în categoria profesiilor liberale, alături de cea de avocat sau de executor judecătoresc. Geodezii sunt cei care se ocupă de identificarea terenurilor, deci reglementarea acestei profesii este legată de operaţiunea de cadastrare gratuită de la nivel naţional. Urmează să se înfiinţeze şi Ordinului Geodezilor", a spus Buda.


Sursa

20 March 2011