0-1342-b9de397eb4565c2147dbe4775359f04a.jpg Pieţele spaţiilor de birouri din capitalele României şi Bulgariei se vor transforma în decurs de 3-4 ani din pieţe emergente în pieţe mature, capabile să genereze oferte pentru toate categoriile de companii, susţin analiştii imobiliari ai companiei Esop Consulting.

Potrivit analiştilor imobiliari, piaţa spaţiilor de birouri se confruntă, la aproape un an şi jumătate de la integrarea în Uniunea Europeană, cu un dezechilibru între cerere şi ofertă, fapt ce favorizează înmulţirea contractelor de pre-închiriere, prin care companiile îşi asigură sediul dorit cu mult timp înainte de finalizarea imobilelor. Această procedură are o influenţă pozitivă asupra pieţei investiţiilor, întrucât numărul mare de clădiri preinchiriate conduc la scăderea riscului investiţiei, susţin reprezentanţii companiei imobiliare Esop.

"Atât România cât şi Bulgaria se caracterizează prin dinamismul segmentului de birouri în ciuda faptului că în capitalele ambelor state livrarea  mai multor proiecte de anvergură este aşteptată în perioadă 2008 – 2010", au declarat reprezentanţii Esop.

Potrivit consultanţilor imobiliari, lipsa terenurilor din zonele centrale a condus la creşterea nivelului chiriilor în aşa-numitul Central Business District şi înmulţirea cererilor pentru zonele secundare. "Dacă în Bucureşti o clădire de clasă A are chirii cuprinse între 17 şi 24 de euro/mp, la Sofia valorile sunt comparabile, însă uşor mai scăzute, respectiv 14 -23 euro/mp. Cele două capitale se diferenţiază însă la capitolul oferte: stocul de spaţii este în acest moment de 1,7 milioane de mp de birouri în Bucureşti şi de doar aproximativ 850.000 mp în Sofia, zonele secundare cântărind aproximativ 50%, respectiv 40% din totalul ofertei", mai spun analiştii Esop.

În Sofia rata de neocupare se menţine încă ridicată – aproximativ 5,5%, în comparaţie cu cea înregistrată la  Bucureşti: 0,02% pentru clădirile de clasă A şi 3% pentru cele de clasă B şi C. Capitala Bulgariei manifestă o cerere mai redusă de imobile clasă A, întrucât o serie de astfel de proiecte au fost livrate în acest an, determinând înregistrarea unei rate de neocupare mai mare comparativ cu spaţiile de clasă B.
 
"Cât priveşte sectorul IMM, putem afirmă că la Sofia acestea au fost extrem de active pe segmentele de birouri cu suprafeţe cumprinse între 150 şi 350 mp, în vreme ce la Bucureşti aceste companii s‑au confruntat cu o lipsă acută a spaţiilor disponibile cauzată de numărul redus al ofertelor dar şi de atitudinea proprietarilor, care nu agreează întotdeauna variantă închirierii de suprafeţe mici şi medii. Atât în România cât şi în Bulgaria, clienţii devin din ce în ce mai informaţi, enunţând criterii ce vizează un nivel calitativ superior. Tot mai mulţi preferă proiectele complexe, localizate aproape de centrul oraşului, preferinţa justificată de complexitatea facilităţilor oferite", adaugă cei de la Esop Consulting.

Sursa

23 May 2008