Bucureştiul se situează pe locul patru în regiune într-un top al celor mai mari scăderi înregistrate de chiriile spaţiilor de birouri în ultimul trimestru al anului trecut, cu o reducere de 11,4% faţă de vârful înregistrat în 2008, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis.

sursa:capital.roLocul fruntaş este ocupat de capitala Poloniei, unde chiriile au scăzut cu 34,3% faţă de perioada de vârf a acestora, urmată de Belgrad, unde proprietarii clădirilor de birouri au operat reduceri ale chiriilor de 28,6% şi de Sofia, care a raportat o scădere de 17,8%.

Chiriile sunt tot mari

Bucureştiul este tot pe locul patru în regiune şi în ceea ce priveşte nivelul mediu al chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri, respectiv 19,5 euro/mp/lună.

Pe primul loc este tot Varşovia cu o chirie de 23 euro/mp/lună, urmată de Praga cu 21 de euro/mp/lună şi Budapesta unde chiria lunară este de 20 euro/mp.

Cele mai mici chirii din regiune sunt percepute în Sofia - 15 euro/mp/lună şi în Zagreb - 16,8 euro/mp/lună.

Bătaie pe facilităţi

Tot polonezii conduc şi la capitolul facilităţi oferite chiriaşilor. Acestora l-i se oferă o perioadă de până la un an fără chirie numai să semneze contractul. Proprietarii de spaţii de birouri din Budapesta şi din Bratislava oferă clienţilor până la opt luni de găzduire gratuită.



Sursa

2 March 2010