ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Bucurestiul nu are case pentru bugete medii    

Revista CAPITAL - 04. 09. 2003


Spre deosebire de alte orase, in Capitala exista o oferta mediocra de vile cu valoarea pana in 80.000 de euro
Cu 80.000 de euro se pot cumpara case bune, frumoase, dar nu de lux. In schimb, apartamentele la acest pret sunt ultracentrale, au jacuzzi si tavan fals si uneori sunt si gata mobilate... 

Preturile caselor medii ca finisaje si dotari au urcat vertiginos in ultimii doi ani. O casa care se vindea in urma cu doi ani cu 30.000 -35.000 de euro, acum este de vanzare la peste 50.000 euro. Nu acelasi lucru se poate spune despre vilele de lux, unde fenomenul a fost invers, de scadere a preturilor, in cel mai bun caz de stagnare, pe segmentul de locuinte mai apropiat de 100.000 de euro.

Toate ofertele care au depasit nivelul de 200.000 de euro s-au ieftinit in medie cu 5%. Acest lucru se datoreaza ofertei foarte mari si in continua crestere, promovata de investitorii privati care s-au axat pe segmentul imobiliar de lux. Vile individuale, vile in complexuri rezidentiale cu facilitati, vile de toate tipurile au aparut precum ciupercile dupa ploaie in zonele semicentrale si in cartierele periferice in dezvoltare.

Pe segmentul de case medii ca finisaje si amplasament preturile au urcat, pentru ca sunt inca putini investitorii care se incumeta sa construiasca si sa vanda sub 80.000 de euro. In acest moment, profitul foarte mic nu ar justifica un astfel de plasament, pentru ca pretul terenurilor este in crestere, ceea ce mareste valoarea investitiei. Iar cererea solvabila (persoane care sa aiba acesti bani de dat) este destul de mica, in Romania deocamdata fiind mai putini cumparatorii care au 80.000 de euro in buzunar si mai multi cei care au peste 100.000 de euro de dat pe o casa. Pe viitor, lucrurile s-ar putea schimba, daca economia romaneasca se insanatoseste si nu urmam drumul tarilor Americii Latine, unde sunt numai oameni foarte bogati si oameni foarte saraci.
Deocamdata, pe acest segment al locuintelor medii oferta este mica. In Bucuresti, doar firma Impact realizeaza si case noi cu preturi sub 100.000 de euro. La 80.000 de euro compania are de vanzare case insiruite, cu finisaje medii, sau case mai mari, dar "la rosu", netencuite si fara parchet, obiecte sanitare sau tamplarie.

In ceea ce priveste casele de pe piata libera, pentru un buget cuprins intre 50.000 si 80.000 de euro oferta este mai bogata in orasele din vest si mai saraca in Bucuresti.

"Pe tot segmentul de 50.000-80.000 de euro se gasesc case modeste, cu curti de 150-250 mp si cu constructii de 80-120 mp, si case tip, construite inainte si dupa razboi, asemanatoare ca suprafete, in zonele 1 Mai-Grivitei, Piata Chibrit, sincai, Marasesti, Matei Basarab", afirma Victor Mihalache, director al agentiei Apulum 94 din Bucuresti. Pe de alta parte, la aceste preturi se gasesc apartamente de bloc sau in vila in interiorul orasului, chiar in zone semicentrale foarte bine cotate sau in zone centrale si ultracentrale.
In Timisoara oferta este mai bogata si mai ridicata calitativ. Daca la apartamente obisnuite, cu aceiasi bani (la un buget de pana in 30.000 de euro) luai in Bucuresti o locuinta mai proasta decat in Timisoara, acum se intoarce roata. La un buget de 80.000 de euro in Timisoara poti cumpara o vila noua, dotata si finisata modern, nu de lux insa, dar intr-o zona in plina dezvoltare, intre vecini cu vile si masini scumpe la poarta.
"Finisajele vilei sunt medii, dar cu tamplarie termopan, iar livingul este spatios, iar locuinta mai dispune si de birou, doua dormitoare, doua bai si garaj. Incalzirea centrala este pe gaz, constructia este din beton si caramida, iar terenul are o suprafata de 600 mp", da exemplu de o astfel de oferta stefan Kallos, manager al agentiei imobiliare EKS Company, din Timisoara. si continua sa ne ofere amanunte: "Cu 50.000-70.000 de euro piata ofera case calitativ bune, cu structuri solide, terenuri de 600-800 mp, insa fara finisaje aduse la zi, situate in cartiere rezidentiale semicentrale. Cu 70.000 de euro putem de asemenea cumpara un apartament de 80-120 mp, intr-o vila centrala sau un apartament intr-un "palat" din centrul orasului, dar nu cu finisaje noi (reamenajarea ar necesita 10.000-15.000 de euro)", adauga stefan Kallos.

Pentru timisorenii care iubesc zona centrala a cetatii, unde terenurile libere sunt foarte rare si foarte scumpe, numai achizitionarea unei parcele mai mari, de 600-1.000 mp, pe care sa-ti poti ridica o vila noua ar costa intre 50.000 si 70.000 de euro! Numai terenul foarte bine amplasat are valoarea unei vile de la periferie! Acelasi lucru se poate spune si despre Bucuresti, unde terenurile pentru constructie in zonele centrale pot depasi pretul unei vile ultrafinisate de la marginea orasului!
Maria Seder  
    



 

 

 

4 September 2003