Chiriile pe sectorul industrial in Bucuresti sunt tot mai rentabile, in scadere cu 6% in 2007 fata de 2006, insa Capitala ocupa locul 38 din 52 in topul celor mai scumpe costuri pe segmentul industrial, in scadere cu 11 locuri fata de 2006, potrivit raportului Cushman & Wakefield.
Nivelul chiriilor in Bucuresti, pe segmentul industrial, este de 4 euro/mp, in timp ce costurile totale anuale pentru spatiile industriale din capitala ajung la 66,51 euro/mp si includ atat chiriile cat si costul serviciilor, potrivit raportului "Industrial Space Across the World" realizat de consultantul global de real estate Cushman & Wakefield. 

Acelasi raport arata ca, la nivel international, Londra este cea mai scumpa locatie pentru sectorul industrial, Dublin urca doua locuri in clasamentul global, ajungand pe locul al doilea, fiind urmat de Tokyo pe locul al treilea. 

In Praga, costurile anuale pentru spatiile industriale ajung la 74,40 euro/mp, in Sofia la 73 euro/mp, iar la Moscova la 95,05 euro/mp. Mai bine ca Bucurestiul in aceasta privinta sta Budapesta cu 63,30 euro/mp si Bratislava 51,50 euro/mp. Raportul "Industrial Space Across the World 2008" analizeaza spatiile industriale destinate manufacturilor si depozitelor/spatiilor logistice de prima calitate pentru cele mai importante 138 de locatii din lume. Clasamentul global este realizat prin considerarea celei mai scumpe locatii calculate in euro/dolari pentru fiecare dintre cele 52 de tari monitorizate. 

In raportul de anul acesta, 89% dintre locatii au inregistrat fie cresteri, fie niveluri stabilizate ale preturilor pentru ocuparea spatiilor industriale in 2007, doar 11% dintre ele raportand scaderi. Bucurestiul este una dintre aceste locatii, de aceea operatorii de astfel de spatii devin din ce in ce mai interesati de Romania. La nivel global, chiriile au crescut cu o medie de doar 6% in 2007, cea mai mare crestere regionala fiind inregistrata in America de Sud: 25%. 

"Segmentul industrial/logistic in Romania este in plina dezvoltare, iar in urmatorii ani va cunoaste o expansiune deosebita. Zonele cele mai vizate sunt, bineinteles, cele situate in vecinatatea marilor centre urbane pe rutele principale de transport, de-a lungul autostrazilor existente precum si a celor aflate in stadiu de proiect. Exista proiecte pentru astfel de spatii la Cluj si in vestul tarii in jurul unor orase precum Timisoara, Oradea, Arad, Satu Mare", sustine Gabriel Sfetcu, seful departamentului Industrial al Cushman & Wakefield Activ Consulting Romania. 

Potrivit lui Sfetcu, in Bucuresti, cele mai rentabile locatii sunt cele din marile parcuri logistice construite de catre dezvoltatori consacrati in domeniul industrial/logistic, situate in vecinatatea autostrazilor A1 si A2, in timp ce zona de nord, cu centre logistice de dimensiuni mici si medii inregistreaza cele mai mari chirii. Referindu-se la faptul ca au scazut chiriile pe segmentul industrial/logistic in Romania in 2007 acesta a mentionat ca motivul este unul simplu si anume: imbunatatirea ofertei datorata cresterii numarului de proiecte anuntate de dezvoltatori consacrati, in conditiile in care cererea are o crestere constanta. 

Sursa

12 martie 2008