Membrii consiliilor de conducere din cele mai mari 501 companii din Europa au clasat Bucureştiul pe poziţia 27 în acest an în ceea ce priveşte atractivitatea pentru deschiderea unei afaceri, potrivit raportului European Cities Monitor, realizat de compania Cushman & Wakefield.

21491-bucuresti_67964700.jpgAstfel, Bucureştiul a urcat cu opt poziţii faţă de anul trecut când sufla în ceafa Moscovei şi Romei de pe locul 35.

„Bucureşti oferă clădiri de birouri de înaltă clasă, în termeni financiari foarte atractivi. Aceştia sunt factori importanţi pentru companiile care urmăresc să închirieze spaţii noi pentru desfăşurarea activităţii sau pentru relocarea operaţiunilor curente. Infrastructura oraşului Bucureşti a fost îmbunătăţită de curând şi există planuri pentru dezvoltări viitoare. Acestea vor îmbunătăţi an de an accesibilitatea centrelor de afaceri. Costurile reduse, calitatea şi disponibilitatea spaţiilor de birouri fac Bucureştiul din ce în ce mai atractiv pentru desfăşurarea activităţilor de către companii", a declarat Andrei Birsan, director de intermediere spaţii comerciale la Cushman & Wakefield din România.

Anul acesta, Moscova a rămas pe aceeaşi poziţie ca şi în 2010 - 33, în timp ce Budapesta a urcat doar un singur loc, de pe 30 pe 29, iar Roma a regresat de pe poziţia 28 în 2010, pe 25 anul acesta.

Londra, Paris şi Frankfurt rămân primele trei oraşe europene preferate pentru derularea de afaceri în general. Amsterdam a obţinut un punctaj mare anul acesta, continuând ascensiunea din 2010 şi urcând de pe locul 6 până pe 4. Berlin a avut de asemenea o evoluţie bună şi a urcat două locuri până în primele cinci, de pe locul 7 unde se afla anul trecut. Totodată, a fost înregistrată o creştere mare în numărul liderilor de afaceri care se preconizează că se vor stabili în oraş.

Pe ce segmente a mai devansat Bucureştiul marile oraşe

Primul loc este ocupat de Bucureşti pe segmentul celor mai bune costuri de personal, după ce anul trecut se afla pe locul cinci.

În plus, anul acesta Bucureştiul a trecut de pe locul 24 pe doi în ceea ce priveşte disponibilitatea spaţiilor de birouri, depăşit fiind doar de Berlin.

Un loc patru a fost obţinut la categoria cele mai bune oraşe în ceea ce priveşte climatul creat de autorităţi, Dublin, Bratislava şi Londra clasându-se pe primele poziţii.

Şi nu doar la aceste capitole Capitala a depăşit oraşe importante. Companiile participante la studiu au numit cele mai bune trei oraşe unde le-a fost uşor să intre pe piaţă şi ajungă la clienţi. Astfel, de pe poziţia 36 de anul trecut, în 2011, Bucureştiul s-a plasat pe locul 25, depăşind Roma, Praga şi Budapesta.

Şi la capitolul posibilităţii de recrutare a personalului calificat Bucureştiul a urcat de pe locul 32 în 2010, pe 22 în acest an, lâsând în urmă oraşe precum Praga, Budapesta, Viena, Olso, Lisabona şi Roma.

Pe segmentul celor mai bune oraşe din punctul de vedere al legăturilor de transport extern, Bucureştiul a urcat de pe poziţia 36 pe 29.

În ceea ce priveşte cele mai bune oraşe pentru costul spaţiilor de birouri, Bucureştiul a sărit de pe locul 21 direct pe patru, în urma Varşoviei, Berlinului şi Leeds.

În plus, dacă anul trecut un număr de 17 companii spuneau că au în plan extinderea în România, anul acesta numărul a crescut surprinzător la 27.

Punctele slabe

Sunt însă şi categorii unde Bucureştiul a pierdut câteva locuri, cum este cel al telecomunicaţiilor. Astfel, Capitala a pierdut locul 29 ocupat în 2010 şi se află acum pe ultima poziţie (34) alături de Praga şi Budapesta.

Tot pe ultimul loc se află şi la categoria cele mai bune oraşe în ceea ce priveşte calitatea vieţii angajaţilor, coborând de pe locul 33 pe 35, alături de Atena.

Un ruşinos ultim loc a fost obţinut şi pe segmentul cele mai bune oraşe în ceea ce priveşte uşurinţa de deplasare prin oraş. Bucureştiul a coborât de pe locul 32 în 2010 pe 36 anul acesta.

Prost stăm şi la capitolul poluare, unde Capitala ocupă acelaşi loc 35 ca şi anul trecut, peste Moscova.

Raportul include o clasificare generală a oraşelor europene considerate „cele mai bune pentru afaceri" şi a „celor mai bune oraşe pentru localizarea unei afaceri în prezent". În plus, 36 oraşe sunt clasificate după criterii cum ar fi calitatea vieţii, accesul la pieţe, disponibilitatea şi calitatea personalului, costul spaţiilor de birouri, telecomunicaţii şi legături de transport.


Sursa

13 October 2011