Bucureştiul, locul patru în CEE la chirii şi spaţii de birouri livrate în primele nouă luniBucurestiul se pozitioneaza pe locul patru in zona Europei Centrale si de Est (CEE) atat din punctul de vedere al livrarii spatiilor de birouri, cat si in ceea ce priveste nivelul mediu al chiriei spatiilor de clasa A, in perioada ianuarie - septembrie 2008, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CBRE | Eurisko.

Varsovia s-a pozitionat pe primul loc pe piata din zona CEE, in ceea ce priveste spatiile de birouri livrate in primele trei trimestre din 2008, urmata de Praga si Budapesta.

Conform studiului realizat de compania CBRE | Eurisko, Bucurestiul se situeaza pe locul al patrulea in CEE, cu un stoc de spatii de birouri de 180.000 metri patrati in primele trei trimestre ale anului. Varsovia, Praga si Budapesta dispun de un stoc de spatiu de birouri de peste 200.000 de metri patrati.

Si in ceea ce priveste nivelul mediu al chiriei spatiilor de clasa A, Bucurestiul se situeaza tot pe locul al patrulea in zona Europei Centrale si de Est (CEE). "In Capitala, nivelul mediu al chiriei spatiilor de clasa A, "prime rent" se incadreaza intre 22-24 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata", se arata in studiul CBRE | Eurisko. In zonele centrale, pentru suprafete reduse se inregistreaza cele mai mari valori ale chiriei, 25-30 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul este intre 18-20 euro/mp/luna. Spatiile de birouri din zona Pipera si zona de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/luna.

Bucureştiul, locul patru în CEE la chirii şi spaţii de birouri livrate în primele nouă luniIn Sofia s-a putut observa, in perioada analizata, o scadere a chiriilor, intalinindu-se acelasi nivel al chiriei ca in 2007. Studiul indica cresteri ale chiriilor in Zagreb si Praga, in timp ce stagnarea pretului chiriilor este inregistrata in Budapesta, Varsovia si Bucuresti.

Nivelul cheltuielilor de intretinere se situeaza in jurul valorii de 3-4 4uro pentru majoritatea oraselor, cu exceptia Varsoviei. S-au inregistrat cresteri in trimestrul trei fata de trimestrul doi in Sofia, Zagreb si Bucuresti.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare. In februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).

Sursa

2 decembrie 2008