Piaţa spaţiilor logistice din Europa a înregistrat o scădere medie de 1,4% a costurilor totale de ocupare pe parcursul anului 2011. Contextul macro-economic incert a redus cererea de spaţii logistice, potrivit celui mai recent raport de piaţă al DTZ.

22106-depozit_interior_02_156f25b09d.jpgO treime din pieţele europene au înregistrat scăderi semnificative ale costurilor totale de ocupare datorită diminuării chiriilor de-a lungul ultimului an. Pentru al doilea an consecutiv, ocupanţii din Marsilia, Bruxelles, Antwerp, Lyon, Budapesta şi Bucureşti au beneficiat de cele mai mici costuri de ocupare din Europa.

Costurile de ocupare a spaţiilor logistice în Bucureşti rămân la un nivel redus (57.6 euro/mp/an), drept consecinţă a unui stoc important de spaţii disponibile, a cererii slabe şi a perspectivelor economice incerte.

În contrapartidă, Londra Heathrow rămâne una dintre cele mai scumpe locaţii, urmată de Oslo şi sud-estul Angliei. Chiriaşii din Frankfurt, Lyon şi London Heathrow au experimentat cele mai pronunţate creşteri ale costurilor în 2011, în mare parte datorită creşterii chiriilor. În Frankfurt s-a observat o intensificare a cererii de spaţii de depozitare de tip prime, datorită poziţiei sale de principal nod de transport din regiune.

„Estimăm că pieţele europene în ansamblul lor vor avea o creştere medie de 1,5% pe an până în 2016", a declarat Karine Woodford, director DTZ Occupier Research.

Raportul arată că nodurile logistice strategice din Antwerp, Rotterdam şi Varşovia vor continua să experimenteze o cerere puternică, atât din partea chiriaşilor cât şi a investitorilor, generând o presiune ascendentă asupra chiriilor şi, în consecinţă, costuri de ocupare mai mari. Manchester se aşteaptă să fie zona cu cea mai accelerată creştere pe piaţă logistică din Marea Britanie, marcând o creştere similară a costurilor de ocupare.


Sursa

17 November 2011