Bucurestiul a coborit in top

 Cotidianul - 24.11.2006
Capitala a cazut pe locul 68 in lume in privinta costului spatiilor de birouri.

Bucurestiul a coborit 5 pozitii, pina pe locul 68, in topul celor mai scumpe orase in functie de costurile de ocupare a spatiilor de birouri de clasa A, realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE), in conditiile in care nivelul chiriilor si al costurilor de ocupare nu s-a modificat in ultimul an.

Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti s-au mentinut in ultimul an la 18,5 euro pe metru patrat pe luna, iar costul total de ocupare a ramas constant, la 293 de euro anual, potrivit celui mai recent raport privind chiriile spatiilor de birouri la nivel mondial realizat de CBRE. In raportul anterior, Bucurestiul ocupa locul 63 in acest clasament.

Plus 30% in Sofia

Astfel, in unele orase nivelul costurilor a urcat cu peste 30%, asa cum a fost cazul Sofiei, sau cu 20%, in Moscova.

In ceea ce priveste chiriile, in Europa Centrala si de Est, Bucurestiul are unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune.

Costuri mai reduse sint consemnate doar in Bratislava, unde chiria lunara este de 18 euro pe metru patrat.

Spre comparatie, in Budapesta, chiriile spatiilor de birouri sint de pina la 20 de euro pe metru patrat pe luna, in Sofia 21 de euro, iar in Varsovia - 22 de euro.

Cea mai mare chirie din regiune se inregistreaza in Moscova, unde tariful este de aproximativ 50 de euro pe metru patrat pe luna.

Doua orase din regiune se afla in primele 50 cele mai scumpe orase din lume, respectiv Moscova, pe locul 6, si Varsovia, pe pozitia 50.

La polul opus se afla Nicosia, unde costurile cu ocuparea de spatii se ridica la 157 de euro pe metru patrat pe an.

Studiul vizeaza evolutia chiriilor si a costurilor de ocupare a spatiilor de birouri pe 173 de piete la nivel mondial.

Costurile de ocupare a spatiilor de birouri au continuat sa creasca in ultimele 12 luni pe cele mai multe piete, in special ca urmare a avansului cererii. Cea mai mare crestere a costurilor s-a inregistrat in Asia, in orase precum Abu Dhabi, New Delhi, Mumbai, Singapore, Manila. Cartierul londonez West End ramine cea mai scumpa zona, cu un pret anual pe metru patrat de 1.801 euro.

Articol integral in Cotidianul

Ionut Tudorica
Cotidianul
 

24 November 2006