Când autoritățile locale nu se descurcă singure, mediul de afaceri preia inițiativa și face primul pas către transformarea Bucureștiului într-un oraș modern. Până la urmă, începutul este cel mai greu – cel puțin în teorie. Prin urmare, un oraș inteligent-prototip a apărut în parcul Tineretului, cu scopul de a servi drept exemplu autorităților interesate să extindă acest concept la nivelul întregului oraș.

40282-oras_inteligent.jpgDespre transformarea iminentă a Bucureștiului într-un oraș inteligent se vorbește deja de câțiva ani, dar autoritățile încă nu reușesc să ducă la bun sfârșit proiecte de bun simț, convenționale, precum construruirea de drumuri sau simpla lor asfaltare. În aceste condiții, mediul de afaceri a vrut să demonstreze că și proiectele viitorului pot fi puse la punct rapid și eficient, folosind una dintre cele mai importante resurse naționale: internetul de mare viteză, pentru care suntem invidiați de întreaga lume. Astfel, în Parcul Tineretului s-au implementat concepte precum parcare inteligentă, legături gratuite Wi-Fi, iluminat inteligent și supraveghere permanentă.

Acest proiect servește drept un model pentru autoritățile locale, care observă astfel cum spațiile publice pot fi gestionate mai eficient și cu costuri mai mici. Am făcut trecerea de la concept la planuri și soluții reale care funcționează în favoarea bucureștenilor, care se pot relaxa în condiții mai sigure, atunci când sunt în parc”, explică Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business Telekom Romania.

Toate sistemele inteligente vor fi controlate prin internet 

Pentru a extinde această tehnologie la nivelul întregului oraș, ar trebui să se folosească platforma IoT – Internet of Things, care permite interconectarea tuturor dispozitivelor și senzorilor inteligenți. Acest tip de soluții există deja în portofoliul companiilor specializate din domeniu. Odată implementate aceste sisteme, bucureștenii nu vor mai pierde niciodată timp în căutarea unui loc de parcare sau la coadă, pentru a plăti parcarea. O aplicație instalată pe telefon sau laptop se va ocupa de aceste lucruri. Iluminarea stradală se va face pe senzori, lumina fiind tot mai intensă pe măsură ce se apropie trecătorii și econimică, atunci când strada este goală. Semafoarele vor comunica, traficul va fi fluidizat, transportul public va fi permanent monitorizat iar călătorii vor ști întotdeauna când vine următorul autobuz, de exemplu. Toate aceste lucruri sunt vitale pentru un oraș modern.

Cea mai mare provocare a zilelor noastre este populația în creștere, cumulată cu bugetele în scădere. Trecem prin cel mai mare val de creștere urbană din istorie, iar tendința este ca numărul locuitorilor de la oraș să crească considerabil până în anul 2030. Eficientizarea resurselor este deja o nevoie. Este nevoie de un Smart City”, explică Ralf Nejedl, vicepreședinte senior B2B & ICT la Deutsche Telekom.

Într-un oraș inteligent, există și un sistem de folosire în comun a bicicletelor, precum și controlarea prin aplicații mobile a aparatelor care vând produse sau servicii. Orice tip de infracționalitate este analizat prin programe speciale, iar computerele pot anunța automat autoritățile, atunci când este nevoie. Camerele de supraveghere vor fi montate pe stâlpii de iluminat, deci nu ar exista zone în afara razei de acoperire. Încărcătoarele electrice și solare ar deveni ceva banal. Toate aceste facilități ar conduce la un oraș mai prietenos și mai sănătos.

Și în România, numărul celor care locuiesc în mediul rural este mai mic decât al celor care locuiesc în orașe

Potrivit ONU, în anul 2014, în zonele urbane locuiau 3,9 miliarde de oameni. Până în 2050 însă, acest număr ar putea crește până la 6,3 miliarde de persoane, adică peste 66% din populația planetei. Aceste creșteri conduc la extinderea permanentă a orașelor, care se dezvoltă astfel pentru a putea acomoda numărul tot mai mare de locuitori. Apar tot mai multe orașe cu peste 10 milioane de locuitori, numite mega-orașe. Un moment istoric a fost în anul 2008, atunci când, pentru prima dată în istoria omenirii, numărul locuitorilor de la orașe l-a întrecut pe cel al locuitorilor din mediul rural. Același lucru este valabil și în România. Potrivit ultimului recensământ, doar 46% din totalul populației stabile trăiește în sate și comune, în timp ce numărul locuitorilor din orașe crește constant.

CITEȘTE ȘI:

 

24 mai 2016