Bucuresti nu mai e cel mai ieftin oras din Europa
Ziua - 09.08.2005
 

Kiev si Belgrad sunt orasele cu cele mai accesibile costuri de trai de pe continent * In clasamentul mondial, Capitala Romaniei a urcat 21 de locuri fata de anul trecut * Tokyo ramane cel mai scump loc din lume, iar pe pozitia a doua a urcat Oslo

Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras european, fiind depasit de Kiev si Belgrad, dupa ce Capitala Romaniei a urcat 21 de locuri in cel mai recent clasament mondial bi-anual realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU), preluat de Mediafax.
Astfel, daca anul trecut Bucurestiul se afla pe locul 112 in clasamentul mondial, Capitala a avansat pana pe pozitia 91, in timp ce Kiev ocupa locul 93, iar Belgrad, 108.
Mutatii de acest fel au avut loc si in alte zone ale clasamentului, cele mai dinamice orase, din punct de vedere al costurilor de trai, fiind cele din tarile care au aderat la UE de curand sau se afla in curs de aderare, precum si cele care nu sunt legate de euro.

Chiar daca Tokyo ramane cel mai scump oras din lume, intarirea monedei nationale norvegiene a facut ca Oslo sa urce in acest an pe pozitia secunda, depasind Osaka. Varsovia, Praga, Budapesta si Bratislava au resimtit rapid impactul aderarii la UE in 2004, avansand cu 37, 20, 12 si respectiv 10 locuri in clasamentul mondial.

Totusi, in ciuda acestor evolutii, destinatiile est-europene raman cele mai ieftine din regiune. In ceea ce priveste zona euro, cel mai putin scump oras este Lisabona, aflat pe locul 52 in topul general, chiar daca este cu doar 11% mai ieftin decat New York. Practic, cu exceptia oraselor Tokyo si Osaka (locul 3), primele 16 pozitii din clasament sunt ocupate de destinatii europene, respectiv Reykjavik, Paris, Copenhaga, Zürich, Londra, Geneva, Helsinki, Viena, Frankfurt, Milano, München, Stockholm si Berlin.

In cazul oraselor americane, evolutia a fost exact inversa, acestea coborand in clasament pe fondul deprecierii dolarului si mentinerii unui nivel neschimbat al preturilor. Rezultatul este ca nici o localitate din SUA nu se afla printre primele 30 cele mai scumpe din lume. New-York, aflat pe pozitia 35, este acum mai ieftin decat orase precum Wellington, Barcelona si Seul. Si in acest an, cel mai ieftin oras din lume este Teheran, nivelul costurilor de trai fiind mai putin de o treime din cel al New York-ului. (M.C.B.)

9 August 2005