În Capitală, ninsorile abundente din ultimele zile au îngreunat circulația, însă situația se prezintă mai bine decât în anii trecuți. Din fericire, nu s-au înregistrat blocaje rutiere și nici avarii majore la rețelele de utilități. Firmele responsabile cu deszăpezirea orașului au scos pe străzi 358 de utilaje și 432 de operatori manuali, potrivit datelor furnizate de autorități.

39084-iarna_bucuresti.jpg„În București, traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă, pe arterele principale circulându-se normal. Potrivit Direcției de Control din cadrul Primăriei Municipiului București, sunt înregistrate unele probleme în privința traficului pietonal: trotuare impracticabile, treceri de pietoni și stații RATB înzăpezite. În noaptea de duminică spre luni, în Capitală, s-a acționat cu un număr total de 358 de utilaje și 432 de operatori manuali”, anunță autoritățile.

Pe arterele principale, operatorii aplică soluții anti-îngheț, iar pe arterele secundare, se acționează în continuare cu utilaje de mici dimensiuni, pentru degajarea zăpezii. În dimineața zilei de luni, pe acestea se intervenise în proporție de 70%.

Sectorul 1:

 • s-a intervenit cu 60 de utilaje simultan pe arterele principale și secundare
 • cu alte 42 de utilaje s-a încărcat zăpada, acționându-se în zona Universitate, Romană, Victoriei, Titulescu, Gara de Nord
 • 134 de muncitori au degajat zăpada din zona trecerilor de pietoni și a stațiilor RATB

Sectorul 2:

 • s-a acționat cu 84 de utilaje simultan pe bulevarde principale și străzi secundare
 • 60 de muncitori au îndepărtat zăpada din zona trecerilor de pietoni și a stațiilor RATB
 • nu s-a încarcat zăpada

Sectorul 3:

 • 44 de utilaje au acționat simultan pe arterele principale și secundare
 • 46 de muncitori au curățat zăpada la nivelul trecerilor de pietoni și a stațiilor RATB
 • nu s-a încarcat zăpada

Sectorul 4:

 • 36 de utilaje au acționat simultan pe arterele principale și secundare
 • 70 de muncitori au degajat zăpada la nivelul trecerilor de pietoni și a stațiilor RATB
 • s-a încărcat zăpada în zona Tineretului

Sectorul 5:

 • 37 de utilaje au acționat simultan pe arterele principale și secundare
 • 85 de muncitori au degajat zăpada la nivelul trotuarelor, trecerilor de pietoni și a stațiilor RATB
 • s-a încărcat zăpada în zona cartierului Rahova

Sectorul 6:

 • 53 de utilaje au acționat simultan pe arterele principale și secundare
 • 37 de muncitori au degajat zăpada la nivelul trecerilor de pietoni și a stațiilor RATB

„Ținând cont de verificările întreprinse, considerăm că se impune continuarea eforturilor cu privire la deszăpezirea zonelor trecerilor de pietoni (cu precădere cele din zona intersecțiilor) și a stațiilor și refugiilor RATB, inclusiv a activităților de încărcat și transportat zăpada de pe marile artere. În această dimineață, echipaje din cadrul Poliției Locale și Poliției Rutiere acționează pentru fluidizarea traficului în intersecțiile în care nu funcționează semafoarele”, au precizat autoritățile, adăugând că, pentru eventuale probleme generate de îngheț sau ninsoare, Primăria Capitalei pune la dispoziție numerele de dispecerat 0800.800.868 și 021.9844

Proprietarii de clădiri sau spații comerciale sunt atenționați că au obligația de a curăța trotuarele din fața imobilelor deținute. Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligația să înlăture zăpada, gheața și țurțurii formați în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în maxim 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amenzi de la 200 la 500 lei pentru persoane fizice și de la 500 la 2.000 lei pentru persoane juridice.

Primăria Capitalei și Poliția Rutieră a Municipiului București adresează un apel bucureștenilor să folosească cât mai mult mijloacele de transport public. În acest sens, Regia Autonomă de Transport București (RATB) va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun pe majoritatea liniilor. În cazul bucureștenilor care folosesc mașinile personale pentru a se deplasa în oraș, autoritățile fac apel la șoferi să se asigure că autovehiculele pe care le conduc sunt echipate corespunzător sezonului rece: au anvelope de iarnă, iar sistemele de încălzire ale mașinii sunt funcționale. De asemenea, Primăria Capitalei și Poliția Rutieră adresează un apel șoferilor bucureșteni să acorde prioritate utilajelor de deszăpezire pe care le întâlnesc în trafic.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

18 ianuarie 2016