Bucuresti, colonie Apa Nova  
Cotidianul - 05.10.2005
 

Apa Nova era obligata sa scoata apa din gospodariile inundate ale bucurestenilor. Contractul dintre Primaria Capitalei si firma a scos ieri la iveala multele privilegii de care s-a bucurat Apa Nova si putinele drepturi de care nu a profitat primaria.

Contractul, postat de ieri pe site-ul www.apabucur.ro, spune ca inca din 2003 Apa Nova avea obligatia sa scoata apa din gospodariile bucurestene inundate, in 48 de ore de la anuntarea accidentului. Acest lucru nu s-a intimplat la ultimele doua inundatii petrecute in Bucuresti, cind canalizarile din cartierele Giulesti si Colentina au refulat, unele pe strazi, altele in casele oamenilor. Directorul Apa Nova, Andreas Baude, a spus de fiecare data ca firma nu are datoria sa intervina in acele cazuri, dar o face „din spirit umanitar“, deoarece responsabilitatea Apa Nova se opreste la gura de canal. Contractul, facut public ieri, la cererea primarului Adriean Videanu, il contrazice pe directorul francez.

Primaria i-a ajutat pe francezi sa nu-si faca treaba

Din contract reiese ca o multime de prevederi sint interpretabile, fapt ce a dat posibilitatea Apa Nova sa se eschiveze de la indatoriri timp de cinci ani, fara sa i se intimple nimic, dar sa incaseze si sa majoreze tarife, ca si cind ar fi adus serviciile la standarde europene. Extinderea canalizarii pe toate strazile din oras este prevazuta in contract pina in 2010. Necesarul de retele de canalizare a fost stabilit in 2000, cind s-a incheiat contractul, la 210 km. Apa Nova nu a facut pina acum decit 20 km, prevalindu-se de un element din contract care spune ca are obligatia sa traga retele de apa si canalizare numai pe strazile pavate. Sarcina coordonarii intre lucrarile de canalizare si cele de pavare a strazilor ii revenea Primariei Capitalei, care trebuia sa puna cap la cap intentiile de investitii in strazi ale sectoarelor cu acelea de canalizari ale Apa Nova. Primariile celor sase sectoare au facut insa in locul Apa Nova lucrari de aductiuni de apa si canalizare in valoare de sase milioane de euro, pe care practic le-au facut cadou companiei Apa Nova, fara ca aceasta sa ajusteze tarifele.

Apa Nova nu a primit nici o amenda

La un an de la intrarea in vigoare a contractului, Apa Nova era obligata sa faca un plan de interventii in caz de urgenta. Desi a fost facut, acest plan era necunoscut autoritatilor locale pina la recentele inundatii. Cind l-au vazut, autoritatile au constatat ca el nu cuprinde nici o referire la ce se intimpla in caz de inundatii. Desi contractul prevede o serie de penalitati ce se pot aplica Apa Nova,  firma nu a fost amendata niciodata, deoarece autoritatea independenta care trebuia sa faca asta a fost lasata fara atributii de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, inca de la infiintare.

Contractul este etern valabil

Desi contractul are clauza de reziliere, in cazul in care interesul public o cere, primarul Adriean Videanu a declarat ieri ca nu se pune problema rezilierii. Videanu sustine ca francezii au convenit sa completeze investitiile primariei cu aproape 200 de milioane de euro in urmatorii 3 ani. Andreas Baude il contrazice, spunind ca „suma inca nu a fost stabilita, dar noi nu sintem o frina in calea dezvoltarii orasului, daca primaria vrea sa faca investitii, noi sintem chiar in spatele ei“.


Dollores Benezic - Cotidianul

5 October 2005