Bucureşti a avut în ultimul trimestru din 2010 cea mai mare scădere din Europa a randamentelor investiţiilor în spaţii de birouri şi de retail, respectiv de 0,5 puncte procentuale, până la 9%, respectiv 10,5%, niveluri care rămân însă printre cele mai ridicate în regiune, potrivit CB Richard Ellis, scrie Mediafax Business.

16099-birouri.jpgRandamentul pe piaţa spaţiilor de birouri s-a redus în aproape toată Europa în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de trimestrul anterior.

Astfel, în 23 de pieţe din 56 analizate s-a înregistrat scădere, în 31 de oraşe randamentele au rămas neschimbate şi doar în două a fost raportată o creştere.

Dezvoltatorii au terenuri pentru 25 ha de birouri la capătul sudic al Pasajului Basarab

Scăderea randamentelor investiţiilor se transpune printr-o scumpire a activelor scoase la vânzare. Preţul de vânzare a unei proprietăţi imobiliare se calculează pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport între veniturile care pot fi obţinute de cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii. Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare, iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mai lung.

"Cea mai mare reducere a fost înregistrată în Bucureşti, cu 50 puncte de bază (0,5 puncte procentuale, n.r.) la 9%, şi în Budapesta, Oslo, Bratislava, Barcelona, Madrid şi Gothenburg, unde scăderea a fost de 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale). Cele mai mari creşteri au avut loc în Salonic, unde avansul a fost de 25 puncte de bază la 8,25%", se arată într-un raport al CB Richard Ellis (CBRE).


Sursa

20 January 2011