Bucureştenii nu scapă de majorarea impozitelor pentru case, terenuri şi maşini, a declarat primarul Sorin Oprescu, motivând că este hotărârea Guvernului. La începutul acestui an, Guvernul a emis o ordonanţă prin care primăriile cu pot mări taxele locale în 2013, specificând însă că decizia rămâne la latitudinea autorităţilor locale.

29234-taxe.jpgEdilul-şef al Capitalei a declarat că „taxele pentru case, terenuri şi maşini vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri” şi în Bucureşti, nu numai în alte oraşe din ţară. Sorin Oprescu susţine că „aşa a hotărât Guvernul”, deşi ordonanţa de la începutul acestui an prevede că decizia finală aparţine primăriilor locale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Capitală începând cu 2013 va fi supus la vot în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de marţi.

„Am zis în decembrie că noi nu creştem (n.r.: taxele), însă Guvernul, privind precizările făcute la ordonanţa respectivă, a stabilit obligativitatea. În schimb, ce a fost la latitudinea noastră, şi anume taxele care nu sunt prevăzute de ordonanţa Guvernului şi care ţin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creşte", precizează primarul Sorin Oprescu.

Doar două taxe care ţin strict de municipalitate vor creşte: taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe cuprinse între 151 şi 250 mp va fi majorată cu 1 lei, în timp ce taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe de peste 1.000 mp va creşte cu 2 lei.

Nu toate primăriile de sector au datorii, însă toţi bucureştenii vor suporta majorări de taxe

Primăriile sectoarelor 1, 3 şi 6 din Bucureşti nu au datorii, conform oficialului, astfel că nu toate sectoarele s-ar încadra în prevederile ordonanţei ce stabileşte majorarea impozitelor cu 16%. Cu toate acestea, edilul-şef se apără că Ministerul de Finanţe este cel care îl obligă să aplice creşterea în întreaga Capitală.

„Bucureştiul este tratat unitar din punct de vedere financiar, atunci când îi convine Ministerului de Finanţe, şi atunci nu mai contează, pentru că şi cei care nu au datorii şi cei care au datorii vor avea indexare", explică Sorin Oprescu.

Capitala are trei categorii de taxe, conform proiectului de hotărâre, iar una singură va suporta o creştere cu circa 16%, prevăzută de ordonanţa emisă la începutul acestui an (OG nr. 1/2013). Nivelul impozitelor nu va fi modificat pentru celelalte două categorii, în care sunt incluse: taxa pentru cimitire, taxa pentru curăţenie, taxa pentru spectacole în aer liber, taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru activităţi de comercializare cu caracter sezonier sau de comercializarea produselor alimentare şi nealimentare, taxa pentru organizare de şantier, pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă (aici fiind incluse parcările municipalităţii), taxa pentru înhumare, taxa pentru concesiune, taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice, pentru servicii de reclamă şi publicitate, pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare.

  • Bonificaţia pentru plata până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri şi mijloace de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%
  • Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul în curs şi care achită integral până la 30 septembrie diferenţele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificaţia de 10%

Primăriile pot menţine taxele locale la nivelul din anul 2012, dacă nu au datorii şi nu îşi afectează veniturile. Dacă situaţia este diferită, Guvernul obligă autorităţile locale să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri potrivit modificării Codului Fiscal. 

O veste bună vine din zona bancară. Potrivit analiștilor financiari, 2013 nu va aduce mari modificări în ce priveşte dobânzile creditelor. Dacă ai un credit sau vrei să contractezi unul, iti oferim AICI informatii utile.

 

29 January 2013