Bucureştenii interesaţi de achizuţia unei locuinţe noi se uită, cu precădere, spre apartamentele cu două camere, potrivit IMOPEDIA.ro. Bugetul alocat nu depăşeste 60.000 euro.

28632-a5.jpgIMOPEDIA, important centru de informare şi de ofertare imobiliară, a lansat de curând o platformă imobiliară complexă, dedicată locuinţelor noi şi investiţiilor imobiliare, acoperind astfel un segment important de piaţă, format din tineri aflaţi la prima achiziţie a unui locuinţe, dar şi din investitori interesaţi de plasamente sigure în imobile cu durată de viaţă ridicată.

Conform datelor IMOPEDIA.ro, principalul criteriu de căutare a unei locuinţe este, în prezent, preţul. Apoi, utilizatorii portalului imobiliar se uită la stadiul de finalizare a lucrărilor, lăsând la final criterii privind zona sau suprafaţa.

  • 87% dintre cei aflaţi în căutarea unei locuinţe noi preferă proiecte finalizate
  • 10% dintre bucureşteni sunt dispuşi să cumpere o locuinţă în curs de construire
  • Doar 3% intenţionează să cumpere un apartament aflat încă în stadiul de proiect

„Interesant de observat este că procentul celor dispuşi să achiziţioneze o locuinţă aflată pe hârtie este insignifiant. În urmă cu câţiva ani, când piaţa imobiliară nu cunoştea termenul de criză, peste jumătate dintre cei care voiau să locuiască într-un ansamblu rezidenţial nou nu aveau nicio reţinere în a cumpăra un apartament aflat în stadiul de proiect”, spune Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Ce fel de locuinţe vor bucureştenii?

Cele mai căutate căutări înregistrate pe noua platformă dedicată ansamblurilor rezidenţiale noi au în vedere apartamentele cu două camere, 43% dintre utilizatori preferând acest tip de locuinţă. Pe locul doi, în topul căutărilor, se găsesc garsonierele, cu un procent de 26%. Potrivit datelor IMOPEDIA.ro, 20% dintre vizitatorii portalului au optat pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce doar 11% preferă locuinţele cu patru sau mai multe camere.

Pentru o garsonieră nouă, cei mai mulţi bucureşteni ar fi dispuşi să plătească aproximativ 30.000 euro, iar pentru un apartament cu două camere, 55.000 euro. Bugetul mediu pentru o proprietate cu trei camere este de 70.000 euro, în timp ce pentru locuinţele cu patru sau mai multe camere, vizitatorii portalului imobiliar au ales un preţ mediu de 100.000 euro.

În ceea ce priveşte zonele, în topul preferinţelor celor care utilizează noua platformă dezvoltată de IMOPEDIA.ro se află Berceni/Popeşti Leordeni şi Titan. Următoarele cartiere în care bucureştenii caută locuinţe noi sunt Băneasa/Pipera şi Colentina/Obor, lăsând pe ultimele locuri zone precum Militari, Ghencea şi Alexandriei.

„Din datele noastre reiese că numărul celor care sunt interesaţi de o locuinţă nouă este într-o continuă creştere: aproape 30% dintre bucureşteni doresc să cumpere o locuinţă într-un ansamblu recent ridicat. Acum patru ani, procentul nu ajungea la 10%. Cumpărătorii încep să înţeleagă tot mai mult avantajele unei locuinţe noi şi preferă să investească într-o astfel de proprietate, mai ales că, în multe zone, preţul unui apartament situat într-un bloc nou este foarte aproape de valoarea unui apartament vechi”, explică Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

Platforma “Locuinţe noi” oferă utilizatorilor posibilitatea căutării, în timp real, a locuinţelor noi, a spaţiilor de birouri, retail. Totodată, vizitatorii găsesc aici şi oportunităţi de investiţii, prin intermediul celui mai accesibil instrument online, dezvoltat de o echipă deja specializată în crearea de instrumente multi-direcţionale pentru piaţa autohtonă de real-estate.

CITEȘTE ȘI Ce îi ţine pe investitori departe de România?


10 December 2012