Bucurestenii se uita spre locuintele din sudul Capitalei
Realitatea Romaneasca - 02.11.2005
 

Bucurestenii au inceput sa prefere zona imobiliara din sudul Capitalei desi, pana in prezent, aceasta parte a fost lipsita de investitii majore care sa conduca la dezvoltarea ei. Potrivit analistilor de pe piata imobiliara, zona de sud este mult mai inalta decat restul zonelor din Bucuresti si, implicit, protejata de inundatii. Apoi, terenurile nu sunt foarte scumpe aici, comparativ cu nordul Capitalei. Iata de ce, pentru urmatorii ani, cei mai multi analisti din domeniu se asteapta la investitii masive in acest punct din Bucuresti.

Partea din sudul Capitalei a inceput sa fie mai cautata in ultima perioada. Radu Zilisteanu, expert imobiliar, explica aceasta preferinta a locuitorilor din Bucuresti pornind de la ideea ca preturile terenurilor sunt ceva mai ieftine aici decat in celelalte zone. "Cel mai ieftin teren a ramas in sud deoarece, multa vreme, aceasta parte a fost privata de magazinele cash&carry, cu mici exceptii. Prin comparatie, marii investitori au preferat sa deschida supermarketuri in nord", a subliniat Zilisteanu.

De asemenea, sudul este o zona protejata, lucru demonstrat de recentele inundatii. "Zone despre care s-a crezut ca sunt neinundabile, au fost acoperite de ape", a adaugat analistul imobiliar.

Potrivit reprezentantilor unor companii imobiliare, peste 4.500 de locuinte vor fi construite in anii urmatori in Bucuresti, cele mai multe apartamente urmand sa fie localizate in centrul si sudul Capitalei.

çn ceea ce priveste apartamentele de bloc, analistii sunt de parere ca exista o serie de proiecte care se vor dezvolta in afara zonei centrale, in Jandarmeriei (200 de apartamente) si Pipera (150).
Cu toate acestea, expertii conchid ca zona Pipera-Voluntari ramane totusi cea mai cautata locatie privind constructia de vile, pentru urmatorii trei ani fiind programata dezvoltarea a circa 1.500 de imobile.

Romanilor le trebuie inca vreun milion de locuinte

Â¥ara noastra are nevoie de circa un milion de unitati locative care sa acopere cererea in prezent, mai crede Radu Zilisteanu. "Daca ar fi sa ne luam dupa datele ministerului de resort (Ministerul Constructiilor, Transporturilor si Turismului), la nivelul intregii tari anul trecut s-au construit 30.000 de locuinte, foarte putin raportat la nevoile cetatenilor", ne-a explicat el. Zilisteanu critica ritmul prea lent in care se construiesc locuintele si este de parere ca ar fi nevoie de aproximativ 80.000 de locuinte construite anual pentru a se resimti o presiune asupra preturilor de pe piata libera, altfel, in opinia lui, ne vom confrunta cu o crestere continua a preturilor.

çn ceea ce priveste numarul de locuinte care vor fi construite pe viitor in Bucuresti, analistii imobiliari spun ca deja exista mai multe proiecte care vizeaza centrul si sudul Capitalei, pe fondul unei cereri tot mai mari. Potrivit acestora, imprumuturile ipotecare vor fi in continuare cautate, desi conditiile de contractare s-au inasprit, intrucat acest tip de finantare ofera mai multe avantaje pentru beneficiar in comparatie cu alte surse de sustinere financiara. Reprezentantii din domeniul imobilar mai spun ca cea mai scumpa zona din Bucuresti este Primaverii, unde preturile locuintelor depasesc 2.200 de euro pe metru patrat, urmata de Herastrau-Nordului (1.700 de euro mp)

Senica Micu - Realitatea Romaneasca

2 November 2005