Locuinte de buna calitate si la preturi rezonabile sunt greu de gasit in Bucuresti. Doar 7% dintre locuitorii Capitalei sunt de parere ca in oras pot fi gasite astfel de case. Pentru comparatie, 26% dintre locuitorii din Budapesta si 22% din Sofia spun acelasi lucru despre orasul in care traiesc. Informatiile apar in anuarul statistic pe 2007 realizat de Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat.

In sondajul efectuat de Eurostat au fost incluse si raspunsuri ale locuitorilor din Piatra Neamt si Cluj-Napoca. Astfel, 22% dintre respondenti sunt de parere ca in Piatra Neamt pot fi gasite locuinte de calitate la preturi rezonabile, in timp ce pentru Cluj-Napoca ponderea raspunsurilor favorabile a fost de 8%. Locuitorii din Leipzig (Germania) au cea mai buna perceptie in ceea ce priveste oportunitatile de locuit, 78% dintre respondenti avand un raspuns favorabil. In ceea ce priveste regiunile de dezvoltare ale Romaniei, Eurostat considera ca datele sunt “incurajatoare”, avand in vedere ritmul ridicat de crestere a acestora in perioada 1995-2004. “Cu o crestere de 11,6%, regiunea Bucuresti-Ilfov s-a situat pe locul cinci in topul celor mai bune cresteri. Chiar si regiunea de nord-est, cu cele mai mici venituri din UE, a crescut cu 5,2%.

Problema cea mai importanta ramane, in toate statele membre, cu exceptia Poloniei, adancirea diferentelor dintre zona capitalelor si regiunile sarace ale acestor tari”, se arata in anuar. Conform datelor prezentate in studiu, in noile state membre, numai zona capitalelor are nivelul veniturilor mai ridicat, in principal Praga, Bratislava, Budapesta si Varsovia. Acestea, impreuna cu toate celelalte zone din Cehia si alte doua regiuni din Ungaria, sunt singurele zone unde veniturile primare pe cap de locuitor sunt peste jumatate din media europeana. In Romania, zona Bucuresti-Ilfov se situeaza in jurul a 45% din medie. Autorii studiului noteaza ca unele zone periferice ale noilor state membre sunt cu mult in urma nivelului national. Valoarea regionala a puterii de cumparare pe cap de locuitor incepe de la 2.696 de euro pe an in nord-estul Romaniei, cea mai scazuta din Europa, si ajunge la 29.411 de euro pe an in zona centrala a Londrei.

Referindu-se la infrastructura de transport din Romania si Bulgaria, analistii Eurostat noteaza ca densitatea soselelor din regiunile celor doua tari este comparabila cu cea din cel mai putin urbanizate zone din UE.

Eurostat aminteste si ca numarul de autoturisme la mia de persoane in Romania si Bulgaria nu depaseste 300 de unitati, nivel comparabil cu cel din Grecia, Slovacia, Polonia si Ungaria.

Sursa

9 October 2007