Bucurestenii ingrasa Apa Nova
Ziua - 27.01.2006
 

Adriean Videanu vrea un imprumut de 74 de milioane de euro pentru reabilitarea retelelor de apa si de canalizare * CGMB a refuzat sa aprobe inglodarea bucurestenilor pe doua decenii * Cetatenii Capitalei contribuie an de an la prosperitatea firmei franceze.

Primarul general Adriean Videanu vrea sa-i indatoreze pe locuitorii Capitalei cu 74 de milioane de euro de la Banca Mondiala, pentru investitii pe care ar trebui sa le faca Apa Nova, societatea franceza careia municipalitatea Bucurestilor i-a concesionat serviciile de apa si de canalizare. Si aceasta, dupa ce Primaria Capitalei mai are un contract de imprumut cu banca, de 30 de milioane de euro, aflat in derulare pentru statia de la Crivina.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a refuzat insa, in sedinta de ieri, sa-l imputerniceasca pe edilul-sef sa negocieze si sa semneze contractul. Potrivit proiectului de hotarare supus votului consilierilor municipali, Banca Mondiala ar asigura 55% din imprumut, 35% ar fi suportat din bugetul local, dar nici bugetul de stat nu ar fi scapat: in art. 5 al documentului, se stipuleaza ca "serviciul anual al datoriei publice (rate de capital, dobanzi etc.) corespunzand imprumutului ce urmeaza a fi contractat de la Banca Mondiala (65% din valoarea totala a proiectului) va fi suportat de la bugetul de stat". Astfel, toti romanii ar contribui, prin bugetul de stat, la finantarea unor investitii pe care ar trebui sa le faca Apa Nova, daca alesii nostri ar fi fost capabili sa incheie contractul de concesiune a serviciilor de apa in favoarea bucurestenilor.

Alianta PSD-PNL

Este pentru prima data cand consilierii CGMB, atat cei din partea PSD, cat si ai Aliantei D.A., iau o atitudine concreta impotriva lipsei de interes manifestata de conducerea municipalitatii fata de activitatea societatii Apa Nova. Astfel, Doru Giugula, Victor Stan si Liviu Goncea (PSD), in ciuda faptului ca au facut parte din echipa CGMB din mandatul trecut care a aprobat contractul de concesiune cu societatea franceza, acum nu numai ca si-au convins colegii de partid (17 la numar) sa nu voteze contractarea imprumutului, dar i-au cerut in mod ferm primarului general sa aduca informari periodice asupra activitatii Apa Nova.

"Am cerut in repetate randuri o informare asupra activitatii Apa Nova, ce au facut ei in cinci ani, si ne-ati ignorat total. Acum, pentru ca vorbim de bani publici in contractul pe care doriti sa-l incheiati, va intreb daca, atunci cand ati facul calculul acestui imprumut, ati luat in considerare bugetul consolidat al Capitalei, sau bugetul real", a intrebat Goncea. "Am cerut un raport in privinta reprezentarii CGMB in Consiliul de Administratie al Apa Nova, dar si al regiilor si administratiilor aflate in subordinea noastra", a solicitat Stan. "Nu stim, in prezent, care este patrimoniul Primariei Municipiului Bucuresti, astfel incat sa putem stabili la ce nivel ne putem indatora, sa stie si generatiile viitoare cat vor plati pentru creditele municipalitatii", a cerut si Giugula.

Articol integral in: Ziua

Magda Severin - Ziua