Bucureştenii în căutare de locuinţe noi se concentrează pe zona de est a oraşului, unde se vând câte patru unităţi lunar, mai mult cu un apartament decât următoarea zonă atractivă, adică cea de vest, potrivit unei analize realizate de Colliers International.

15565-locuinte_noi_3ee811fd4d.jpgChiar dacă este cea mai atractivă, zona de est are şi cele mai multe apartamente noi disponibile la vânzare, respectiv 1.398 de unităţi. Următoarea zonă cu locuinţe de vânzare este periferia nordului Capitalei, unde sunt disponibile 936 de apartamente.

„Zona de est s-a bucurat de un volum mai mare de locuinţe vândute, comparativ cu zona de vest, chiar dacă preţurile au fost cu 16% mai mari decât media zonei de vest", potrivit consultanţilor companiei. Un alt motiv al superiorităţii zonei de est este dat de faptul că, în vest, problemele de acces limitează absorbţia de apartamente noi.

Punând faţă în faţă numărul de locuinţe nevândute din fiecare zonă cu performanţa înregistrată de fiecare dintre aceste zone în ultima perioadă, putem să tragem concluzia că stocul de locuinţe noi din zona de vest şi de est se va absorbi în următorii 2 - 3 ani.

„În cazul în care dezvoltatorii nu încep proiecte noi în Est şi Vest, în mai puţin de doi ani oferta existentă va fi absorbită, iar cererea de locuinţe în aceste locaţii nu va mai putea fi satisfăcută", a declarat Daniela Marin, consultant în cadrul Colliers International.

Analiza companiei se bazează pe proiecte rezidenţiale cu peste 200 de unităţi, finalizate sau în stadiul final de construcţie.


Sursa

8 December 2010