0-1363-723acd63f4abe788dda2c2a350a10727.jpg În proiectele rezidenţiale mari din zona Capitalei sunt scoase la vânzare, în prezent, 16.918 locuinţe, conform unui studiu Colliers. Acelaşi studiu estimează la 35.000 potenţialul pieţei bucureştene.

În nordul şi estul Capitalei se anunţă cele mai consistente oferte de apartamente noi, în vreme ce sudul pare a nu se afla pe agenda investitorilor în segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare. Astfel, proprietarii de apartamente vechi din cartiere precum Berceni sau Rahova care vor să se mute într-o locuinţă nouă trebuie să se gândească la o zonă nouă. Dintre apartamentele noi care sunt deja în ofertele companiilor imobiliare, în zonele de nord şi de est se află aproximativ 65% dintre unităţile locative noi. În acest an, numărul tranzacţiilor cu astfel de imobile a scăzut cu 30-50%. Specialiştii companiilor imobiliare spun că piaţa îşi va reveni, dar creşterea preţurilor va fi mai lentă decât în anii precedenţi.

Pe piaţa apartamentelor noi se constată o creştere a popularităţii zonei de est în rândul investitorilor. Conform studiului Colliers, în cazul proiectelor noi lansate în 2007, cele mai multe unităţi locative au fost vândute la periferia Bucureştiului, precum şi în sectoarele 6 şi 1. În ceea ce priveşte oferta, cele mai multe unităţi locative noi au fost scoase la vânzare în nordul Capitalei şi la periferia oraşului, tot în zona de nord - peste 6.800 de apartamente. În zona de est s-au scos la vânzare 4.459 de apartamente noi, în vreme ce în vest numărul acestora este de 2.190 de apartamente. În zona de sud-est a Capitalei, ansamblurile rezidenţiale au adus pe piaţă 2.082 de apartamente, iar în sud, doar 519. Preţurile mari ale terenurilor din zona centrală şi suprafeţele mici disponibile fac ca în această zonă oferta să fie foarte sărăcăcioasă, de doar 854 de locuinţe. Preţurile apartamentelor noi sunt între 1.150 şi 2.200 de euro, preţuri la care se adaugă TVA. Preţul mediu pentru proiectele lansate în acest an este de 1.500 euro/mpc, fără TVA.

În ceea ce priveşte dezvoltarea viitoare a Capitalei pe segmentul locuinţelor noi, se aşteaptă ca oferta cea mai generoasă să apară tot în nord şi în vest. Conform aceluiaşi studiu, pentru zona de nord se estimează un potenţial total de 11.479 de locuinţe, în vreme ce pentru periferia aceleiaşi zone se vorbeşte despre 6.084 de locuinţe. Urmează zona de est, pentru care analiştii companiei imobiliare Colliers avansează un potenţial de 8.835 de unităţi locative. Şi vestul va fi o zonă care va atrage investiţii consistente în ansamblurile rezidenţiale. Astfel, în această zonă vor fi 5.381 de noi locuinţe. Zona de sud rămâne cenuşăreasa pieţei rezidenţiale a Bucureştiului. Astfel, analiştii nu văd o posibilitate de creştere, iar oferta actuală, de 519 locuinţe, este şi oferta potenţială. La fel stau lucrurile şi în cazul zonei de sud-est, unde prognozele se opresc la cele 2.082 de apartamente menţionate deja. Acest lucru este o surpriză, în condiţiile în care preţurile terenurilor sunt accesibile. Un caz diferit îl reprezintă centrul Bucureştiului, unde nu se vede nimic în afara celor 854 de locuinţe menţionate deja în această analiză. Din cauza preţurilor terenurilor, investitorii se orientează către clădirile de birouri, care asigură o amortizare mai rapidă a investiţiei. Oricum, o simplă adunare arată că în Bucureşti oferta ar putea ajunge la peste 35.200 de locuinţe noi.

Ţintă pe sectorul 3
În ceea ce priveşte piaţa apartamentelor vechi, preferinţele celor care cumpără astfel de locuinţe se îndreaptă spre sectorul 3. După sectorul 3, în topul preferinţelor cumpărătorilor de apartamente urmează sectorul 6 şi sectorul 2. Pe piaţa apartamentelor vechi se vorbeşte despre un blocaj, dar şi despre o scădere a preţurilor, în vreme ce pe piaţa apartamentelor noi se constată o scădere a vânzărilor. „În acest an, cei care vând apartamente vechi sunt nevoiţi să mai lase la preţ, altfel nu mai vând“, a spus Matei Maloş, general manager al site-ului magazinuldecase.ro, adăugând că timpul de vânzare al unui apartament a crescut considerabil deoarece oferta este mare. Dacă până anul trecut o garsonieră era vândută în maxim o săptămână, acum timpul de vânzare a crescut la două-trei săptămâni.

Sursa

9 June 2008