Bucătăria este una dintre camerele cele mai dificil de mobilat şi utilat. Este o cameră în aceeaşi măsură în care este un spaţiu de depozitare. Iar pentru a îmbina aceste două aspecte într-un mod armonios, este nevoie de pricepere. Tocmai de aceea, IMOPEDIA.ro a pregătit al treilea material din seria ponturilor de design pentru un efect maxim, chiar şi cu un buget minim. Specialiştii contactaţi de noi şi-au expus tehnicile de decorare în aşa fel încât oricine să poată avea un interior de revistă, chiar la el acasă, cu bugetul care îl avantajează.

33880-kitchen_chandelier_1.jpgSufrageriile şi dormitoarele se decorează în funcţie de o singură piesă: canapeaua, respectiv patul. Bucătăria însă, are trei puncte de care trebuie să se ţină cont, în mobilare şi utilare. Chiuveta, aragazul şi frigiderul formează ceea ce designerii de interior numesc „Triunghiul funcţional”. În bucătăriile mici, distanţele cumulate dintre aceste trei puncte trebuie să însumeze trei metri, iar în spaţiile mai largi, se poate ajunge la şapte metri. O distanţă mai mică de atât poate face bucătăria să fie înghesuită.

„Bucătăriile sunt, în general, camera de compromis. Suntem obişnuiţi să ne înghesuim, nu mai avem loc printre oale şi electrocasnice, dar nu trebuie să fie aşa, indiferent de forma sau dimensiunea bucătăriei. O bucătărie funcţională permite acces facil la obiectele obişnuite”, arată Maria Trepcea, designer de interior.

Bucătăriile făcute la comandă, după calcule riguroase, asigură eficienţa spaţiului

O soluţie pentru o bucătărie practică poate fi mobilierul făcut la comandă, după calcule riguroase, dar piesele se pot cumpăra şi separat, dacă acest lucru îi avantajează pe proprietari. Important este să se asigure o suprafaţă de lucru suficient de mare pentru nevoile casei. Dulapurile trebuie sa asigure spaţii pentru diferite dimensiuni. Masa trebuie să asigure un minimum de 60 cm pentru fiecare ocupant. Între spătar şi perete ar trebui să fie alţi 60 de centimetri, pentru a asigura mobilitatea celui care se aşează.

„Spaţiile mici nu trebuie să sperie. Bucătăriile trebuie să fie intime şi primitoare. Masa poate fi centrată, pentru a asigura mai mult spaţiu. În cazul camerelor mari însă, este indicat ca masa să fie mai aproape de un perete, tocmai pentru a crea acest spaţiu intim. Bufetul trebuie să aibă între 90 şi 100 cm înălţime şi să fie suficient de adânc încât să poată ţine un platou”, continuă Maria Trepcea.

De asemenea, se recomandă folosirea unor corpuri de iluminat suplimentare în zonele de lucru, respectiv desupra blatului, chiuvetei şi a aragazului.

Candelabrele sau oglinzile asigură bucătăriilor o imagine elitistă

Pentru a adăuga eleganţă bucătăriei, se poate folosi un candelabru, oglinzi şi perdele deosebite. Unii specialişti recomandă chiar şi covoare, pentru a atenua zgomotul făcut de electrocasnice. Totuşi, ei avertizează că acestea ar putea fi greu de întreţinut.

„În cazul în care se optează pentru un candelabru, acesta poate să fie suspendat la 90 de cm deasupra mesei, pentru a nu bloca vederea. Proprietarii sunt adesea reticenţi la candelabre în bucătărie până când le văd şi sunt impresionaţi de eleganţa pe care o conferă unei altfel cameră mai degrabă utilitară. De asemenea, oglinzile pot fi folosite pe lateralele bufetului, la aproximativ 10 cm deasupra acestuia, păstrând câte 15 cm până la marginea bufetului, de fiecare parte” arată Marius Rogojină, designer de interior.

Pentru cei care doresc să recicleze, pot arunca deşeurile selectiv chiar de acasă, folosind coşuri de gunoi speciale. Aşadar, pentru a face o bucătărie frumoasă şi practică este nevoie mai degrabă de puţină îndrăzneală, decât de un buget spectaculos sau un spaţiu generos. Sfaturile specialiştilor pot fi aplicate la orice scară, de la bucătăriile garsonierelor la vile cu spaţii generoase.

CITEȘTE ȘI: Un dormitor fabulos, dar funcţional şi ieftin? Respectă regulile şi îl vei avea

 

23 April 2014