Investitorii britanici care au pus bazele fondului Fabian, preluat recent de Dinu Patriciu, au intrat in Romania cu trei milioane de euro, bani pe care i-au investit in cladirea de birouri Banu Antonache, si au iesit trei ani mai tarziu, inainte ca situatia pietei sa devina critica, prin vanzarea portofoliului de 11 proprietati la un pret de 50,8 mil. euro.

Brokerul Zilei Fabian: Nu voiam sa vindem, insa oferta reprezinta lichiditati importante intr-o piata in cadere"Prima noastra achizitie a fost cladirea de birouri Banu Antonache de pe strada Floreasca. Am cumparat-o cu 12,3 mil. euro, in decembrie 2005. Cladirea nu era inca finalizata. Am inchiriat-o singuri si am obtinut un randament investitional de 9,2%. Cladirea a fost evaluata la 17,5 mil. euro in 30 septembrie 2008.

Sursele noastre proprii la inceput au fost de 3 mil. euro, insa valoarea acestora a crescut pana in septembrie 2008, dupa scaderea datoriilor restante, la 8,8 mil. euro", a declarat, intr-un interviu acorda in exclusivitate pentru Business Standard, Mark Holdsworth, managing directorul fondului. Prima vizita facuta de omul de afaceri in Romania a fost in 1996, alaturi de niste investitori institutionali care cautau potentiale oportunitati investitionale la nivel local. In acea perioada lucra pentru Barings Bank.

"In 2004, dupa ce am plecat de la ING Barings, unii dintre fostii mei clienti din Marea Britanie au vrut sa intre pe piata imobiliara din Romania. Nu erau fonduri imobiliare dedicate Romaniei in momentul acela. Astfel, au decis sa ne sustina in punerea bazelor Fabian Romania, care a fost lansat in iunie 2005", isi aminteste Holdsworth. In vizitele sale, acesta isi stabilise o serie de contacte la nivel local, printre care si Misu Negritoiu, cu care a fost coleg la ING Barings si care a fost unul dintre primii directori ai Fabian Romania. Afacerile au inceput sa prinda contur dupa ce, in decembrie 2006, fondul a reusit sa atraga 40 mil. euro prin listarea la Alternative Investment Market (AIM), piata administrata de bursa de valori din Londra. De atunci, Fabian a ajuns sa detina 11 investitii, cu o valoare bruta de 136 mil. euro si o valoare neta de 85 mil. euro, in principal in Bucuresti, dar si in Timisoara, Oradea si Satu Mare.

In 19 decembrie 2008, miliardarul Dinu Patriciu, prin intermediul vehiculului investitional Black Sea Global Property (BSGP), a facut o oferta de preluare a fondului de nerefuzat. "Nu voiam sa vindem, insa oferta reprezinta lichiditati importante, la un pret acceptabil, intr-un moment cu cele mai provocatoare conditii de afaceri, de la socul petrolului din 1970 sau criza economica din 1929, incoace", a spus oficialul Fabian.

El se astepta ca valoarea proprietatilor sa scada ca urmare a crizei, insa situatia s-a inrautatit dupa falimentul Lehman Brothers. "Intr-un astfel de mediu, o industrie bazata pe finantari, cum sunt imobiliarele, va fi lovita puternic oriunde s-ar afla. Asa cum in Romania, unde volumul total de credite este mult mai mare decat depozitele, lovitura va fi si mai puternica", considera Holdsworth. Acesta isi va pastra functia de managing director in cadrul Fabian Capital si va ramane, dupa vanzarea integrala a fondului, consultantul de investitii al Fabian Romania.

Actorii tranzactiei

  • Fabian Romania - vanzator
  • Dinu Patriciu- cumparator
  • Lazard- consultant financiar Fabian
  • Beachcroft - consultant juridic in Marea Britanie pentru Fabian
  • Peli Filip - consultant juridic pe Romania pentru Fabian
  • Shore Capital- brokeri la AIM
  • KPMG Romania - auditorii Fabian
  • Salans- consultant juridic al BSGP
  • PricewaterhouseCoopers - consultant financiar BSGP
Sursa

21 January 2009