Omul de afaceri britanic Robert Neale, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Portland Trust, care a făcut primii paşi în România la sfârşitul anilor '90, va ajunge până la sfârşitul anului viitor la proiecte de birouri de peste 100.000 mp (10 ha) realizate în Bucureşti, ca urmare a finalizării parcului de afaceri Floreasca Park de lângă pasajul Pipera.

25477-1-robertneale-md.jpgNeale, originar din Leeds, dar stabilit în Cehia de mai mulţi ani, şi-a legat numele de proiectele Opera Center de la Eroilor, Bucharest Business Park din spatele Casei Presei şi Floreasca Business Park, toate vândute după finalizare, iar acum investeşte 70 mil. euro într-un al patrulea proiect.

"Aveam un prieten în România care era implicat într-o privatizare în industria vinului şi ne-a sugerat piaţa locală ca ţintă de investiţii deoarece nu erau prea multe proiecte comerciale în dezvoltare. Am început în 1998 cu Opera Center, proiect pe care l-am finalizat în 2001, iar ulterior am făcut Opera 2, Bucharest Business Park şi Floreasca Business Park. Din câte îmi amintesc, primul chiriaş de la Opera a fost ING, iar apoi au fost PricewaterhouseCoopers şi USAID", îşi povesteşte britanicul evoluţia.

Pe şantierul proiectului situat lângă pasajul Pipera din nordul Capitalei câteva zeci de muncitori lucrează de câteva săptămâni la această investiţie pentru care Robert Neale a semnat contracte cu George Becali (cel de la care în 2010 a cumpărat terenul), BCR (banca finan­ţatoare), Oracle (cel mai important chiriaş) şi Bog'Art (firma desemnată să se ocupe de construcţie.

"Dacă nu aveam contractele de preînchiriere, nu am fi început proiectul deoarece nu am fi avut finanţare. În aceste condiţii, nu am fi pus tot equity-ul într-un singur proiect deoarece randamentul nu ar mai fi fost unul decent. Pot spune că am fost curajoşi să luăm terenul în 2010 din fonduri proprii de la George Becali pentru un preţ de circa 10 milioane de euro", a declarat Robert Neale.

 

Sursa

28 June 2012