Britanicii par să se alinieze modelului european şi să aleagă să stea cu chirie în loc să ţintească statutul de proprietar.

sursa:http://media.realitatea.netEdiţia online a publicaţiei Financial Times anunţă că, potrivit unui sondaj realizat de lettings.co.uk, 41% dintre englezi au hotărât să închirieze o locuinţă pentru că nu îşi permit să-şi cumpere o casă. Alţi 27% dintre cei chestionaţi au declarat că le-ar plăcea să fie proprietari, dar consideră că deocamdată nu sunt pregătiţi să aibă casa lor, în timp ce 14% au spus că nu sunt interesaţi să cumpere o casă, pentru că le place viaţa lor aşa cum e în prezent.

În Marea Britanie numărul proprietarilor a scăzut de la 71% în 2003 la 68% în 2009, în ciuda ieftinirii caselor cu aproape 20 de procente din perioada crizei. Şi asta pentru că tot mai puţine personae îşi permit să cumpere o casă, din cauza înăspririi condiţiilor de creditare. În momentul de faţă englezii care doresc să îşi cumpere prima lor casă trebuie să aibă un avans de circa 34.000 de lire sterline, aproape de trei ori mai mult decât suma cerută în urmă cu trei ani, de numai 12.700 de lire sterline. Astfel, în condiţiile actuale şansele ca tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani să-şi cumpere prima lor casă sunt de două ori mai mici decât erau acum 10 ani.

Pe de altă parte, pe piaţa imobiliară nu există suficiente locuinţe. Mai exact, în fiecare an sunt necesare între 238.000 şi 290.000 de case noi, însă numai 130.000-170.000 de unităţi locative sunt construite în fiecare an, arată The National Housing and Planning Advisory Unit. Drept urmare, în ultimele 18 luni a crescut cererea de locuinţe cu chirie, iar proprietarii au raportat preferinţa pentru perioade mai lungi în contractele de închiriere.
Scăderea numărului britanicilor care deţin o locuinţă proprietate personală îi aliniază trendului european, potrivit căruia oamenii preferă să stea cu chirie. Astfel, în ţări precum Germania şi Austria peste 50% din populaţie locuieşte cu chirie.


3 March 2010