Producătorul de motoare şi turbine Timpuri Noi a încasat până acum peste jumătate din suma de 34,6 mil. euro datorată de retailerul suedez Ikea, care a cumpărat în luna iulie platforma industrială de 51.000 mp din zona centrală a Bucureştiului.

15139-timpuri_noi_a1b149441a.jpg„Ne-am temut în iulie că nu vom primi banii. Ne-au dat atunci doar un avans şi erau nişte condiţii de îndeplinit pe care nu eram prea siguri, dar au demonstrat că au bani. Am încasat până acum peste jumătate din suma stabilită şi sperăm să încasăm cât mai multe tranşe până la finalul anului", a declarat pentru Capital Adrian Breazu, preşedintele Consiliului de Administraţie al fabricii şi unul dintre negociatori.

Contractul dintre Timpuri Noi şi Interprime Properties, societate prin intermediul căreia a acţionat Ikea, presupune îndeplinirea unor condiţii precum obţinerea unui aviz de mediu, mutarea producţiei şi demolarea halelor de pe cele 5 ha de teren. Pe măsură ce condiţiile sunt îndeplinite, Ikea eliberează noi tranşe de bani. Proprietarii Timpuri Noi au la dispoziţie încă un an pentru a îndeplini toate cerinţele.

„Acum totul depinde de noi. Sperăm să încheiem toate cerinţele în primul trimestru al anului viitor. Până în 1 decembrie ne mutăm producţia, 80% din relocare a fost deja făcută şi sper să încasăm o sumă cât mai mare până la sfârşitul anului, pentru ca dividentele încasate anul viitor să fie cât mai mari", a explicat Breazu.

Compania a cumpărat încă din 2007 un teren de 1,5 ha în localitatea Jilava unde are mutată producţia. Banii necesari pentru achiziţia terenului au provenit dintr-un credit de 1,5 mil. euro.

Ce vor face cu banii primiţi

Societatea Timpuri Noi este controlată în proporţie de 73,6% de către Asociaţia Salariaţilor, însă se discută divizarea care cel mai probabil va fi realizată anul viitor. Adrian Breazu intenţionează să propună în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor ca banii încasaţi din dividende în aprilie anul viitor să fie investiţi în societate.

„Eu vreau ca banii care îmi revin din vânzarea terenului să îi investesc în societate. Un utilaj care în perioada de vârf costa 200.000 de euro acum este 85.000 euro. Dacă ai ce face cu el merită să investeşti în ceva solid", ne-a spus Adrian Breazu.

Povara datoriilor

Creditele în valoare de 20 mil. euro deschise la BCR şi BRD au sufocat societatea cu dobânzi anuale de circa un milion de euro. Lucrurile au început să reintre în normal după parafarea tranzacţiei cu Ikea. O parte din împrumuturi au fost reeşalonate pentru noiembrie 2011 şi o parte din dobânzi au fost achitate.

„Ne-am îndeplinit obligaţiile conform contractelor de credit. Acum suntem la zi cu creditele. După tranzacţie şi băncile aşteptau să ne achităm datoriile, iar acum ne propun să ne mai dea bani. Suntem mulţumiţi că ne-am putut îndeplini obligaţiile faţă de toată lumea", a conchis preşedintele CA al Timpuri Noi.

Potrivit Bursei de Valori Bucureşti, Timpuri Noi a avut anul trecut venituri de 2,2 mil. euro şi datorii de 17,9 mil. euro.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de primărie pentru Timpuri Noi prevede construcţia unui hotel, spaţii de birouri şi rezidenţiale. La un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4,5 se poate construi o suprafaţă de 225.000 mp.

Vânzarea terenului de la Timpuri Noi a fost cea mai mare tranzacţie încheiată pe acest segment în 2010. Următoarea pe listă este tranzacţionarea celor 12 ha din platforma industrială Electroputere Craiova pentru peste 30 mil. euro.


Sursa

18 November 2010