Pierderile finale înregistrate de BRD pe segmentul creditelor neperformante cu ipotecă reprezintă doar 5% din valoarea portofoliului de împrumuturi cu probleme, în contextul în care banca recuperează 95% din valoarea acestora.

sursa:ziarulring.roCostul cu provizioanele a crescut anul trecut cu 128% în cazul BRD, la 1,104 miliarde lei, de la 484 milioane lei în 2008. În acest context, profitul net băncii s-a diminuat cu 29% faţă de 2008, la 812 milioane lei (192 milioane euro).

"Ne aşteptăm ca şi în 2010 să fim constrânşi să facem provizioane destul de importante, dar cred că vârful a fost atins în 2009", a declarat preşedintele băncii, Guy Poupet.
El a precizat că provizionarea se face respectând criteriile internaţionale, în condiţiile în care BRD face parte dintr-un grup bancar francez, dar în acelaşi timp sunt respectate şi cerinţele BNR. Potrivit lui Poupet, peste 400 de angajaţi ai BRD se ocupă de supravegherea riscului bancar.

În privinţa strategiei băncii, Poupet a spus că "nu sunt motive să ne angajăm la reforme majore", dar în acelaşi timp banca va opera o anumită reorientare în ceea ce priveşte creditele, de la cele destinare persoanelor fizice, la cele acordate statului sau instituţiilor publice.
"Nu ştiu dacă statul este principalul client al nostru în privinţa creditelor acordate, dar în mod cert, în ultimele luni, a crescut gradul de finanţare a statului comparativ cu ceilalţi clienţi", a mai spus preşedintele BRD, citat de NewsIn.




1 March 2010