Tranzacţiile sunt rare, iar agenţii imobiliari spun că mai mult se discută despre vânzări decât se realizează. Piaţa imobiliară s-a redus, potrivit estimărilor, cu mai bine de 75% faţă de „industria" care ajunsese în urmă cu doi ani.

Revenirea primăverii şi începerea Programului „Prima Casă" nu au dus la mult aşteptatul „dezgheţ" al pieţei imobiliare din Braşov.

Tranzacţiile continuă să fie extrem de rare, pe de o parte din cauza lipsei de lichidităţi, iar pe de alta pentru că unii dintre vânzători nu acceptă să încheie tranzacţii cu cei care încearcă să se încadreze în programul naţional amintit.

Din această cauză preţurile la care se realizează vânzările, chiar şi aşa rare cum sunt, continuă să scadă. De asemenea, starea actuală de fapt permite multe negocieri, uneori ajungându-se la scăderi ale preţurilor cerute iniţial chiar şi cu 20%.

Zona Astra, în topul preferinţelor

Remus Oşan, broker imobiliar în cadrul Agenţiei „Kaon", ne-a declarat că „mai mult se discută decât se tranzacţionează: aşa se poate defini ceea ce se întâmplă acum pe piaţa imobiliară. Ca număr de tranzacţii, faţă de acum doi ani, scăderea este de 75%, poate chiar 80%, iar în privinţa preţurilor imobilelor diminuarea este de 15%-20%". Oşan a precizat că, în general, o garsonieră situată în cartierul Astra se vinde cu circa 27.000 de euro, iar un apartament cu două camere în aceeaşi zonă, se pare cea mai atractivă în acest moment, cu 40-45.000 de euro.





Sursa

8 April 2010