0-78-castelulbran.jpgZiarul Adevarul merge la cacealmaua "investitorilor de peste Ocean" si pluseaza: 200 milioane de euro pentru domeniul lui Dracula! Desigur, nu-i musai sa dam banii. Dar, sa recunoastem, suna bine! In rest, nu mai conteaza .

S-a mai jucat un act in sceneta ieftina a Castelului Bran. In rolurile principale - "baietii destepti". Ce ii asteapta dupa caderea cortinei cand presa va fi obosit sa arate cu degetul? Comisioane grase, afirma hotarat avocatul Antonie Iorgavan. Ieri, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca Branul a fost vandut unei "firme de peste Ocean" pentru o suma fabuloasa: aproximativ 100 milioane de euro.

In fapt, sarabanda sumelor vehiculate pentru achizitia celebrului castel nu lasa in urma lor decat o noua, unica, realitate. Statului i se pretinde acum un pret de aproximativ 100 milioane de euro, dublu fata de cat se vehicula recent intr-o revista de sport spaniola ca ar oferi miliardarul rus Roman Abramovici pentru o casa in Romania, fie ea si a lui Dracula. Si daca ar fi sa ne amintim de ultima evaluare a proprietatii, facuta, ce-i drept, in urma cu 5 ani, ea nu depasea 25 milioane de euro. Avansul este inimaginabil pe orice piata imobiliara, dar plauzibila in povestile cu Fat-Frumos care, spune basmul, crestea intr-o zi cat altii in sapte. In acelasi spirit, al folcorului si umorului urban de calitate, ziarul Adevarul anunta ca ofera 200 milioane de euro pentru numita proprietate. In aceasta situatie, suma pe care ar trebui sa o plateasca statul in exercitatea dreptului de preemptiune ar trebui sa fie cel putin egala, iar comisioanele - presupunem duble. Dar poate ca ofertele fluturate cu obstinatie si oarecare abilitate sunt din aceeeasi specie cu oferta noastra, adica a fabulosului. Nota bene: nu mai departe de ieri a fost dat publicitatii si un sondaj realizat in Brasov care se arata ca locuitorii urbei dau, fara sa se uite, 40 milioane de euro pentru Bran. Ei, mare lucru pana la 100 de milioane nu mai e.

Cronica unei vanzari la un pret neasteptat

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, declara la primele ore ale diminetii de ieri ca a primit un fax prin care este instiintat ca oferta de vanzare a Castelului Bran nu mai este valabila. Mai mult, el afirma chiar ca Branul a fost vandut "unei firme de peste Ocean la o suma mult mai mare".

"S-au inceput negocierile cu firma de peste Ocean de la o suta de milioane de euro, probabil mai mult, dar nu va pot spune cu certitudine", spunea pe un ton confidential Cancescu.

Este corectat insa la interval de cateva minute de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, care sustine ca declaratiile lui Aristotel Cancescu privind vanzarea Castelului Bran reprezinta "o aberatie". El precizeaza ca Dominic de Habsburg nu putea din punct de vedere legal sa vanda castelul altcuiva decat statului roman. Nimic mai adevarat, confirma si avocatul Habsburgilor, Corin Trandafir.

Totodata, el sustine ca a primit "din strainatate" mai multe oferte de cumparare a Castelului Bran. "Am primit mai multe oferte pe care le analizam in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in functie de interesele potentialilor cumparatori vizavi de viitorul castelului. Avem oferte mult mai mari de 60 milioane de euro", a explicat Corin Trandafir. Concluzie: Branul nu s-a vandut, doar ca de acum vorbim de 100 milioane de euro pe care statul trebuie sa ii plateasca daca vrea Branul.

O posibila dezlegare a afacerii "Castelul"

"E un joc de crestere a pretului. Toata chestiunea este neconstitutionala si vom introduce o actiune care sa conteste caracterul neconstitutional al retrocedarii Branului", afirma Iorgovan. Argumentatia specialistului in drept vizeaza chiar temeiul in baza careia s-a facut retrocedarea catre familia Habsburg, un testament realizat de principesa Ileana, devenita maica Alexandra. Iorgovan face apel la Constitutie in care apare prevederea: "cultele religioase sunt autonome" si concluzioneaza ca testamentul maicii Alexandra, baza legala a retocedarii, este lovit de nulitate, bunurile sale apartinand de drept Bisericii. In acest fel, el prefateaza urmatoarele linii directoare in afacerea "Castelul".

Sursa

26 January 2007