Euroministorage, spaţiul de depozitare de peTheodor Pallady, a intrat în insolvenţă ca urmare a neplăţii datoriilor către firma care a ridicat construcţia.

Idee de succes în Vest, minidepozitele încep prost în România. Euroministorage, primul depozit local destinat păstrării lucrurilor care nu mai au loc în debara sau în balcon precum şi pentru depozitarea mărfurilor micilor firme, a intrat în insolvenţă. Asta după ce abia toamna trecută a fost inaugurat.

Reducerea amplorii afacerilor firmelor şi deci a cantităţii mărfurilor rulate a creat, măcar teoretic, premisele dezvoltării unor spaţii de stocare de marfă de dimensiuni mai reduse. La noi nu existau până anul trecut mici depozite complet utilate, în care se pot ţine de la stocul de cosmetice al unei firme la un cărucior de copil sau cauciucuri de iarnă. Parisul are 80 de mini­depozite, iar mai aproape de noi, în Varşovia, exis­tă deja patru astfel de centre, mai există şase în Praga, două în Bratis­lava şi 10 în Viena. Pe această idee au mers şi cei de la Euroministorage, care au deschis în toamna anului trecut un astfel de depozit pe Bulevardul Theodor Palla­dy, nu departe de intrarea pe Au­to­strada Soarelui. Doritorii, de la persoane fizice la firme aveau posibilitatea să-şi depoziteze acolo, contra cost, lucrurile utile dar care aglomerau casa, precum şi mărfurile.

Acest depozit inedit la noi a fost considerat, încă de la inaugurare, extrem de util de către unii clienţi sau extrem de scump de către alţii. Asta în condiţiile în care preţul mediu de închiriere a unei boxe de 1 metru pătrat (respectiv 2,7 metri cubi, la o înalţime de 2,7 metri) este de 45 euro, preţ negociabil la început, care, în plus, scade cu mărimea spaţiului şi a perioadei de contract. Dacă însă spaţiul a fost inaugurat, construcţia acestuia mai trebuia şi plătită. Constructorul Alliance Construct susţine că deşi proiectul a fost finalizat încă din luna iulie 2009, beneficiarul nu a plătit suma pentru care s-a angajat în contract. De cealaltă parte, Euroministorage susţine că firma de construcţii nu a respectat nici termenele de predare şi nici nu a remediat toate defecţiunile de construcţie. Constructorul a cerut insolvenţa încă de la începutul lunii februarie iar Instanţa a aprobat, în iulie, întrarea Euroministorage în insolvenţă. Debitorul a depus recurs şi aşteaptă rezultatul acestui demers.

Datorii şi neînţelegeri
Tribunalul a hotărât că datoria pe care o are de plătit Euroministorage este de 282.820,88 euro. Această sumă rămasă de plătit a rezultat după ce firma de stocare a mai achitat o parte din datorii fără însă a lua în considerare penalităţi şi alte sume aferente, printre care şi diferenţa de curs, care au condus la această datorie.

În plus, Euroministorage susţine că nu este în stare de insolvenţă, efectuează plaţi curente, desfăşoară activitate, are bani în cont, iar creanţa invocată nu este certă, lichidă si exigibilă întrucât lucrările efectuate de creditoare sunt necorespunzătoare, acesta fiind motivul pentru care nu a achitat creanţa. Constructorul aminteşte că la recepţia lucrărilor, reprezentantul Primăriei Sectorului 3 Bucuresti, Comisia de recepţie în urma constatărilor făcute, a propus şi aprobat „admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor" propunere motivată de executarea lucrărilor cu respectarea condiţiilor impuse de autorizaţia de construire si proiectul de execuţie.


 



Sursa

17 August 2010