Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a înmânat în Sfântu-Gheorghe, primele 65 de contracte în programul Casa Verde din Covasna, și a făcut apel la autoritățile locale să acceseze și ele acest program.

Borbely a afirmat că programul Casa Verde este unul de succes și a subliniat importanța existenței unei „mentalități verzi" în țară, aspect la care deocamdată suntem în urmă. Ministrul mediului a înmânat primele 65 de contracte semnate în județul Covasna pentru Casa Verde, și a făcut apel ca și autoritățile locale să facă pași în acest sens.

„La Casa Verde pentru autorități locale am făcut un apel, pentru că doar Târgu-Secuiesc a accesat acest program pentru școli, grădinițe, pentru alte instituții", a declarat Borbely, citat de NewsIN. Judeţul Covasna a consumat toate fondurile alocate în prima tranşă a programului Casa Verde, prin care persoanele fizice pot trece pe sisteme de încălzire moderne ecologice şi mult mai economice decât cele clasice.

La Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna au fost depuse 209 cereri pentru Casa Verde, suma de 1.126.000 de lei alocată reuşind să acopere doar 184 dintre acestea, în vreme ce oamenii continuă să se intereseze de acest program.

Programul Casa Verde, finanţat prin Fondul pentru Mediu, vizează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, încurajând astfel utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe. Pentru instalarea panourilor solare se acordă până la 6.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură până la 8.000 de lei, iar pentru instalaţia de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice - până la 6.000 de lei.

 

 

3 August 2010