0-1407-2557158168clipboard07.jpgDupă o creştere explozivă, preţurile de pe cea mai fierbinte piaţă rezidenţială din lume au început să dea înapoi

 Sectorul imobiliar din Singapore nu rămâne imun la criza financiară globală şi la presiunile inflaţioniste care ameninţă economiile lumii.

Preţurile proprietăţilor din Singapore au crescut anul trecut cu 31,2%, iar Jones Lang LaSalle a desemnat piaţa imobiliară din insulă drept cea mai fierbinte din lume. Lucrurile par să se schimbe însă în 2008, pe de o parte pentru că situaţia economică actuală îi sperie pe potenţialii cumpărători, iar pe de alta pentru că preţurile încep să stagneze sau chiar să scadă.

Potrivit Grupului Credit Suisse, preţul mediu de vânzare al unei locuinţe a scăzut în luna mai cu 2% faţă de luna precedentă. Cei care vor să-şi cumpere o casă şi sunt în aşteptarea unui chilipir ar putea fi însă dezamăgiţi.

Analiştii pieţei imobiliare spun că preţurile vor mai scădea în al treilea trimestru, dar experţii exclud posibilitatea unei prăbuşiri a pieţei şi asta pentru că anul viitor se vor deschide două noi cazinouri la Singapore.

Miile de angajaţi ale acestor cazinouri ar putea duce şi la o creştere a cererii de locuinţe, spune şeful diviziei de cercetare al Jones Lang LaSalle, Chua Yang Liang, citat de AFP. O parte din forţa de muncă a celor două cazinouri va fi probabil constituită din străini. În prezent, străinii reprezintă 20% din populaţia de 4,6 milioane a oraşului-stat Singapore.

Segmentul de lux, în aşteptare

Directorul de cercetare al Colliers International, Tay Huey Ying, spune că preţurile nu vor intra pe o spirală descendentă, chiar dacă datele de pe al doilea trimestru indică faptul că piaţa imobiliară de aici a atins un vârf. Valoarea caselor ar putea stagna sau ar putea scădea cu cel mult trei procente în al treilea trimestru, iar pe întreg anul 2008, ar putea cunoaşte per total o creştere de 4 până la 8%, spune specialistul.

Unele apartamente de lux s-au vândut anul trecut la preţuri-record de peste 53.821 dolari pe metru pătrat, dar anul acesta mulţi dezvoltatori ar putea continua să întârzie proiectele imobiliare de lux până când vor avea "siguranţa absolută că piaţa îşi va reveni", spune directorul de cercetare şi consultanţă al Colliers International, Tay Huey Ying, citat de Bloomberg.

Autorizaţiile date de autorităţi în 2005 pentru construcţia celor două complexuri de jocuri de noroc a fost unul dintre cei mai importanţi factori care au revitalizat piaţa imobiliară din Singapore, împotmolită după criza financiară asiatică din 1997.

Cererea mare venită din partea străinilor stabiliţi în Singapore şi eforturile oraşului de a atrage din afară profesionişti şi oameni bine pregătiţi au contat şi ele la fel de mult în boom-ul imobiliar, spun analiştii. Creşterea rapidă a pieţei le-a ridicat însă probleme multor expaţi, care şi-au văzut chiriile dublându-se în ultimul an.

 

Sursa

8 July 2008