Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul Prima Casa si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

17709-1303295424.jpgDe asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie ca a patra etapa a programului Prima Casa va incepe dupa Sarbatorile de Paste.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Creditele acordate au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.


Sursa

21 April 2011